Šestnáct let posílá VZP miliony firmě spojené s lobbistou Janouškem. „Nevypověditelná“ smlouva skončí příští rok

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ukončí k 1. lednu příštího roku smlouvu na PR poradenství s firmou Medea Kultur spojenou s odsouzeným lobbistou Romanem Janouškem. Ta byla uzavřena už v roce 2002, ovšem bez možnosti výpovědi. Příští rok končí pojišťovně také smlouva na tiskové služby s firmou Tender Consorcium spojenou s obviněným severočeským podnikatelem Tomášem Horáčkem. Ten podle policie ovlivňoval zakázky v nemocnicích.

Smlouvu s Medea Kultur za 12 milionů korun ročně uzavřela pojišťovna v roce 2002. „Byla podepsaná bez možnosti výpovědi. Prošla třemi dodatky, současnému vedení se podařilo domluvit, že smlouva je vypověditelná. Předtím by to muselo jít právní cestou, což by bylo pro VZP nevýhodné,“ vysvětlila předsedkyně správní rady VZP Věra Adámková (za ANO).

Deník MF Dnes na základě zjištění Nadačního fondu proti korupci v polovině července upozornil, že VZP posílá firmě Medea Kultur desítky milionů korun – právě na základě šestnáct let staré „zapomenuté“ smlouvy. A navzdory tomu, že největší zdravotní pojišťovna má vlastní tiskové oddělení.

Podle Nadačního fondu proti korupci se každého čtvrt roku v registru smluv objeví objednávka za tři miliony na PR, přičemž společnost, kterou Janoušek před lety zakládal, řeší ve VZP například strategickou konzultaci mediálního obrazu, krizové otázky nebo obnovu smluv s nemocnicemi.

Síť podnikatele Horáčka

Smlouva s Tender Consorciem byla uzavřená na čtyři roky, končí příští rok. „Plnění zakázky spočívá ve výrobě tiskovin. Je to rámcová smlouva, každá tiskovina je přiřazená k ceně a my jsme si interně vyhodnotili, že tam není žádný problém,“ uvedl šéf pojišťovny Zdeněk Kabátek. Podle něj byla tato smlouva uzavřena na základě standardní veřejné zakázky, přičemž firma nabídla nejnižší cenu.

 Tender Consorcium je ale součástí sítě podnikatele Horáčka, který údajně ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích. Ty měly s jeho firmami uzavřít během posledních dvou let smlouvy za více než 350 milionů. Policisté prověřovali veřejné zakázky například na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut.

Nakonec obvinili deset lidí a dvě firmy. Kromě Horáčka například odvolaného ředitele Nemocnice na Bulovce Františka Nováka, jeho předchůdkyni Andreu Vrbovskou nebo ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který už kvůli obvinění také rezignoval.

 Správní rada VZP, která od letošního roku působí v novém složení, připravovala už od letošního dubna zadání externího auditu na prověření všech smluv za poslední čtyři roky. Takových smluv je podle Adámkové asi 36 tisíc. „Na dnešní správní radě byl ředitel VZP zavázán k tomu, že v nejbližší době bude tento audit vypsán,“ dodala.