Ropákem roku je prezident Zeman, kvůli kanálu Dunaj–Odra–Labe

Brno – Prezident Miloš Zeman od ekologického sdružení Děti Země dostal anticenu Ropák roku za největší antiekologický počin. Zeman si vysloužil kritiku ekologů především za prosazování výstavby 380 km dlouhé plavebního kanálu Dunaj–Odra–Labe. Anticenu Zelená perla za protiekologický výrok pak obdržel současný ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Kanál Dunaj–Odra–Labe by přišel na zhruba 400 miliard korun. Ostře ho však kritizují ekologové s odvoláním na vyjádření odborníků na životní prostředí, dopravu i ekonomiku. Zdůrazňují, že projekt by zničil „zbytky relativně přirozených ekosystémů střední Evropy“. „Prezident Zeman oživil šílenou stavbu plavebního kanálu, která se v českých zemích objevuje už asi 500 let. Tato stavba je velmi škodlivá a podle mě by měla zapadnout do propadliště dějin,“ uvedl ve vysílání ČT koordinátor anket Miroslav Patrik.

Prezident ale podle mluvčího Hradu ekologům oponuje tím, že projekt by na dobu patnácti let přinesl 60 tisíc pracovních míst. Nezanedbatelná je podle něj i dopravní a protipovodňová funkce tohoto vodního kanálu.  

Zeman dostal Ropáka také za podporu prolomení územních limitů schválených na Mostecku, za podporu kácení kůrovcem napadených stromů v Národním parku Šumava a prosazování výstavby dvou jaderných bloků v Temelíně.    

Zelená perla pro Andreje Babiše
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Babiš dostal perlu za výrok o jezevci

Současnému ministrovi financí Babišovi byla Zelená perla udělena za výrok z jeho textu z loňského 11. května s titulkem K dálnici se dneska vyjadřuje i jezevec, který zveřejnil na serveru Parlamentnilisty.cz. Ve svém komentáři tehdy coby šéf Agrofertu uvedl: „My se jednou asi z té demokracie poděláme, všichni. Jak jinak totiž vysvětlit to, že se tu k dálnici vyjadřuje jezevec, ekologický terorista a taky každý starosta chce mít výjezd…“ 

„Jeho pojetí demokracie je opravdu nepatřičné, protože demokracie je především diskuze lidí ve společnosti o tom, jaký má být vývoj ve společnosti, nikoli, že ti, co jsou nahoře, rozhodují, a ti, co jsou dole, poslouchají,“ vysvětloval Miroslav Patrik.

Babiš na udělení Zelené perly reagoval slovy, že je „poctěn“, protože takovou cenu ještě nedostal. Na výroku, který mu ocenění vynesl, ale trvá. „Díky Dětem Země stále nemáme dálnici na Drážďany a na východní Německo. Podali 25 žalob na výstavbu této dálnice. Kvůli nim tu dálnici stále nemáme, už jsme po ní mohli dávno jezdit,“ podotkl ministr financí.

Ropáka udělili letos ekologové po dvaadvacáté, přičemž na tuto anticenu bylo navrženo 19 osobností. Na Zelenou perlu pak bylo navrženo 44 autorů nejrůznějších výroků. Loni dostal anticenu Ropák tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), a to zejména za návrh zákona o Národním parku Šumava, za nečinnost ve vymezování chráněných území NATURA 2000 nebo podporu dostavby Temelína. Zelenou perlu pak udělili ekologové tajemníkovi někdejšího prezidenta Václava Klause Ladislavu Jaklovi za výrok kritizující cyklisty.