Ratha vlastní výpověď unavila, pokračovat bude v pátek

Praha - David Rath u soudu znovu zpochybňoval policejní odposlechy. Často jsou podle něj interpretovány úplně jinak, než tomu ve skutečnosti je. Upozornil přitom, že jeho kauza je z 99 procent důkazně založená právě na nich. Poznamenal, že stejně jako on vnímá ovlivňování kauzy i mnoho dalších lidí. Dostává se mu prý podpory i z některých médií, zejména těch mimo mainstream. Podotkl, že se za něj postavil i bývalý Klausův kancléř Petr Hájek, Bohumil Pečinka z týdeníku Reflex či politolog Jiří Pehe. Druhý den soudu se ale Rath věnoval hlavně zakázce na opravu buštěhradského zámku, která celou kauzu odstartovala. Krátce před polednem pak soudce požádal o přerušení své výpovědi do zítřka. Odůvodnil to únavou.

„Tato kauza je z 99 procent důkazně založená na odposleších. Je neštěstí dnešní společnosti, že se čím dál tím víc upírá k těmto sledovacím prostředkům. Lidé jsou dlouhodobě odposloucháváni a pak je z mnoha měsíčních či dokonce mnohaletých odposlechů interpretováno něco, co může být ve skutenčosti úplně jinak,“ upozornil Rath.   

Bývalý hejtman se dál věnoval i problematickým veřejným zakázkám. Zopakoval, že do jejich zadávání nezasahoval. Přiznal, že se pouze více zajímal o ty rozsáhlejší a mediálně známější. „Nemáme žádný důkaz, že by někdo konkrétní s někým něco měnil, přepisoval nebo manipuloval se zadávací dokumentací, ale dovozujeme to z toho, že jsme ty lidi poslouchali a tam jsou nějaké hovory, které jdou interpretovat i způsobem, že tam probíhaly nějaké peníze,“ narážel v této souvislosti opět na odposlechy.

Podrobněji se pak věnoval zakázce na opravu buštěhradského zámku. Tvrdí, že se přípravnými fázemi příliš nezabýval: „Mě zajímalo jediné datum - kdy budeme poklepávat na základní kámen. To bylo z politického hlediska před krajskými volbami v roce 2012 to nejdůležitější.“ Veřejná soutěž o zhotovitele rekonstrukce byla podle Ratha v pořádku. „Přihlásilo se do ní pět renomovaných firem. O výběru Konstruktivy Branko jsem se dozvěděl až na jednání krajské rady,“ zdůraznil s tím, že hlavním kritériem tendru byla cena. Na adresu Konstruktiva Branko poznamenal, že jde o významnou firmu, která má za sebou celou řadu rekonstrukcí historických památek. Šéf společnosti Pavel Drážďanský a obchodní ředitel Tomáš Mladý jsou mezi obžalovanými.

K soudu dnes opět nedorazila obžalovaná slovenská podnikatelka Julia Novanská, která se omluvila pro zdravotní problémy. Soudce proto přečetl výpověď, kterou představitelka firmy ML Compet podala letos v květnu. Novanská popřela, že by někomu předávala či od někoho obdržela úplatek: „Působí to na mě jako komplot.“ Více obžalovaná vypovídat nechtěla. Soud dnes vyslechl i spolupracující obviněnou a majitelku stavební firmy FISA Ivanu Salačovou. Více z její výpovědi najdete zde.

Rath se na soud za dobu 15 měsíců, které strávil ve vazbě, důkladně připravil. Ve středu se nejprve obšírně vyjadřoval k poměrům v České republice, ke stavu justice a k tomu, že za jeho obviněním údajně stojí skupina politiků a justičních představitelů, kteří pro svou kariéru potřebovali nějaký významný případ. Následně podrobně rozebral jednotlivé listy obžaloby, kterou se snažil zpochybnit znaleckými posudky.

Rathovi hrozí ze všech 11 obviněných nejvyšší trest - až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun. Řekl si prý o dalších šest milionů, ty ale nestihl převzít, protože ho zadržela policie.