Byla to apokalypsa, řekla starostka zaplaveného Jeseníku

Události: Reportáž z vytopeného Jeseníku (zdroj: ČT24)

V Jeseníku a okolních obcích zasažených povodněmi v neděli po poledni padaly první domy, potvrdila starostka Zdeňka Blišťanová (TOP 09). Armáda spolu s hasiči a policií zachraňovala obyvatele. Bylo jich asi padesát. Kolem rozvodněné Bělé se podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) očekávají největší škody v kraji. Oblast Jesenicka je nedostupná kvůli podemletým silnicím.

„Je to apokalypsa, všude je spoustu bahna, všechno je zničené včetně veřejných prostranství, ohnuté a odstraněné jsou lávky, které sebrala voda, musíme nechat zkontrolovat mosty. Vypadá to hrozně. Když procházíte městem, nevěříte, že voda měla takovou sílu, co všechno zničila a přemístila jinam. Kolem silnic jsou zničené obruby i ploty,“ uvedla odpoledne Blišťanová.

Podle starostky Jeseníku nápor vody nevydržely první domy. „Vím nyní stoprocentně o čtyřech domech, dva v Jeseníku, jeden v České Vsi a jeden snad v Kobylé nad Vidnávkou. Jeden z domů byl dvougenerační, je to velké neštěstí, tam budeme jednat o pomoci, obyvatelé jsou zatím u rodiny,“ přiblížila Blišťanová. Objekty, které nevydržely pod náporem vody, zaznamenali i hasiči, a to v okolí toku Bělé. Prioritou je však podle nich záchrana lidských životů.

Starostka Jeseníku Blišťanová (TOP 09) k povodním v obci (zdroj: ČT24)

Voda měla podle starostky takovou sílu, že brala i osobní auta. „My jsme lidi upozorňovali, aby si auta vyvezli na kopec, přeci jen je Jeseník v údolí. Naštěstí v předstihu jsme věděli, že to přijde, a i když pršelo a stoupala řeka, největší nápor přišel v neděli ráno. Překvapilo mě, že přesto na náměstí Svobody zůstala stát auta, která poté regulérně plavala po náměstí, ze kterého se stala jedna vodní plocha desítky centimetrů vysoká,“ popsala starostka.

Zničený dům v Jeseníku
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

Řeka podle ní stoupla během půl hodiny, na pomoc k evakuaci lidí, kteří výzvu včas neuposlechli, musely být nakonec přivolány vrtulníky armády a poté i policie. Zachránily dohromady na pět desítek obyvatel.

Bělá už kulminovala

„Přestože jsme stejně jako starostové okolních obcí neustále vyhlašovali, aby lidé z ohrožených částí dobrovolně opustili domovy nebo že je mohou odvézt hasiči nebo městská policie, tak řada lidí to neudělala. Když ráno vystoupala do půl hodiny řeka do rozlivu po celém městě a nebylo úniku, přišly nám naráz desítky telefonátů, že se lidé potřebují z domu dostat, protože se o sebe bojí. Hasiči však už pro ně nemohli přijet, proud byl tak silný, že hasičskou tatru to táhlo směrem k vodě. Proto jsme povolali na pomoc vrtulníky,“ uvedla starostka.

Redaktor ČT Šíma k prvním spadnutým domům při povodních 2024 na Jesenicku (zdroj: ČT24)

Hladina Bělé pomalu klesá, čímž odhaluje škody, které jsou mimořádné, hlásil z Jeseníku po 14. hodině redaktor ČT. Nefunguje elektřina, někde jsou i přerušeny dodávky vody. Podle pamětníků prý velká voda překonala povodeň z roku 1997.

Kraj apeluje na uposlechnutí výzev k evakuaci, hasiči se k lidem musejí vracet. „Škody budou největší tam, kde je nejdivočejší řeka, a to je v tuto chvíli Bělá, kde jsou popadané mosty. Stržené mosty budou i v údolí na Vidnávce. Na vlastní oči jsem viděl zničenou novou státní silnici z loňského roku v České Vsi. Takže Jeseník a poté dál – Písečná, Mikulovice, tam budou největší škody,“ řekl odpoledne hejtman Suchánek. Podle něj se v kraji nadále pohřešují tři lidé, které smetl rozbouřený potok v Lipové-lázních na Jesenicku.

Pod vodou zůstaly i Hanušovice

Povodňová vlna zatopila dopoledne Hanušovice na Šumpersku. „Jsme odříznuti od světa, celé město plave, ale ne klidnou vodou – ale divokou řekou. Většina lidí zůstala v zatopených domech. Bylo to během deseti minut, voda se zvedla snad o metr, nikdo to nepředpokládal. Hladina Moravy ráno dokonce klesla. Začali jsme evakuovat sídliště Holba kvůli protržené hrázi – a odtud jsme téměř už neutekli. Mezitím se protrhla páteřní hráz podél Hanušovic a zaplavilo nás to,“ popsal před polednem starosta této obce Marek Kostka.

Evakuováno je v kraji dva tisíce lidí, v noci se evakuovala Česká Ves, také Bohuslavice, Třeština a Leština, evakuují se obce Hanušovice a Bohdíkov, uvedlo odpoledne hejtmanství. V neděli se z preventivních důvodů bude evakuovat domov v Července na Olomoucku, evakuace se dotkne také některých nemocnic. Kontaktována byla nejen zdravotnická zařízení v Olomouckém kraji, ale také v Polsku a na Náchodsku.

Kvůli dopadu extrémních povodní, které zasáhly zejména sever Olomouckého kraje, není podle zástupců kraje aktuální situace na silnicích zmapována. „Řidičům doporučujeme, aby se na sever kraje vůbec nevydávali. Komunikace totiž mohou být podemleté, mosty poškozené, hrozí utržení krajnic a pád do rozbouřeného vodního toku,“ uvedl kraj na stránkách. Krajský úřad také uvedl, že na Jesenicku v neděli nevyjedou žádné spoje.

On-line přenos

Povodně 2024

  • Pátek 20. září 2024
  • 10:01

    Přenos z povodní končí, děkujeme za pozornost. Dění kolem velké vody se nadále věnujeme v krátkých zprávách.

  • 09:58

    Záplavy v Moravskoslezském kraji podle odhadů postihly 99 700 lidí. Nejde jen o zasažené povodňovou vlnou, ale i o domácnosti vyplavené přívalovými dešti. Údaj se týká lidí, kterým voda způsobila škody na majetku. Na životě bylo záplavami v regionu ohroženo asi 15 tisíc osob, uvedli hejtman Josef Bělica (ANO) a mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

  • 09:56

    Po rozsáhlých povodních zůstává bez elektřiny 19 tisíc odběrných míst. V Moravskoslezském kraji jich ČEZ Distribuce eviduje 16 tisíc a v Olomouckém tři tisíce.