Profil europoslankyně Jaroslavy Pokorné Jermanové

Do Evropského parlamentu letos kandidovala z šestého místa kandidátní listiny hnutí ANO 2011. Poslankyní Evropského parlamentu se stala poprvé. Prosazuje zachování právo veta, kritizuje migrační pakt a Green Deal.

Od roku 2021 působí jako poslankyně za ANO. Je místopředsedkyní zahraničního výboru a členkou výboru pro evropské záležitosti. Ve stínovém kabinetu hnutí ANO figuruje jako stínová ministryně kultury. 

Za ANO byla Pokorná Jermanová poslankyní už mezi lety 2013 až 2017, kdy kandidovala jako lídryně kandidátní listiny hnutí ve Středočeském kraji. Během svého prvního mandátu v Poslanecké sněmovně byla první místopředsedkyní dolní komory parlamentu.

Od roku 2014 je zastupitelkou města Benešov, v lednu 2016 se stala také radní města. Ve stejném roce kandidovala opět do zastupitelstva Středočeského kraje a po úspěchu ve volbách byla zvolena hejtmankou kraje. Následně se vzdala své funkce poslankyně. Ve vedení kraje setvala až do roku 2020, po opětovném zvolení do zastupitelstva kraje se hejtmankou nestala. 

V politice se angažuje od roku 1998, kdy se stala zastupitelkou obce Krhanice. Do zastupitelstva Středočeského kraje byla poprvé zvolena v roce 2004 a to za ODS. Za ni neúspěšně kandidovala například do Poslanecké sněmovny a zastupitelstva města Benešov. Za ODS se jí také nepodařilo obhájit mandát v zastupitelstvu Středočeského kraje. Členkou ODS byla až do roku 2011. Následující rok vstoupila do ANO.

Pokorná Jermanová se narodila v Karlových Varech. Vystudovala obor provoz a ekonomika na Provozně ekonomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Praze. Před vstupem do politiky pracovala jako personalistka a manažerka. Je jí 53 let.