Profil europoslankyně Jany Nagyové

Do Evropského parlamentu letos Jana Nagyová (dříve Mayerová) kandidovala z pátého místa kandidátky hnutí ANO. To by v Evropském parlamentu chtělo prosazovat několik priorit. Hlavními jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Green Dealu, tedy Zelené dohodě.

Jihlavskou zastupitelku a ekonomku Janu Nagyovou zná veřejnost především z kauzy Čapí hnízdo, ve které byla společně s předsedou hnutí Andrejem Babišem v roce 2017 obviněna z dotačního podvodu. Městský soud v Praze je letos už podruhé osvobodil, státní zástupce ale podal odvolání. Případ tak bude znovu řešit Vrchní soud v Praze. Kauza se týká padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo. Žádost o dotaci podle obžaloby podepsala přímo Nagyová (dříve Mayerová). Ona i Babiš od začátku vinu odmítají. V roce 2014 a 2015, kdy byl Andrej Babiš (ANO) ministrem financí, působila jako jeho poradkyně pod vyvdaným jménem Mayerová. Pracovala také přímo pro Agrofert jako poradkyně pro evropské dotace a byla také členkou představenstva.

Nagyová se angažuje také politicky. Od roku 2022 je opět členkou zastupitelstva v Jihlavě za hnutí ANO. Do zastupitelstva Jihlavy se dostala poprvé už v roce 2014 ještě jako nestraník za hnutí ANO, o dva roky později se stala i první náměstkyní primátora. Vedení města i zastupitelstvo ale v roce 2018 opustila kvůli trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. V roce 2022 také neúspěšně kandidovala za hnutí ANO do Senátu, kde ve svém obvodu prohrála s Milošem Vystrčilem z ODS.

Jana Nagyová se narodila 26. září 1970 v Košicích. Tam také vystudovala ekonomiku na Ekonomické univerzitě, Podnikohospodářské fakultě. Doktorát získala na Univerzitě Pardubice. V současnosti působí jako nezávislá konzultantka v oblasti ekonomického a dotačního poradenství. Žije v Jihlavě. Je jí 53 let.