Profil europoslance Tomáše Zdechovského

Ve volbách do Evropského parlamentu letos kandidoval ze čtvrtého místa kandidátní listiny koalice SPOLU, kde zastupoval KDU-ČSL. Europoslancem je už od roku 2014. Ve svém druhém funkčním období působil jako místopředseda výboru pro rozpočtovou kontrolu a také výboru pro zaměstnanost a sociální věci. V Evropském parlamentu vstoupil do frakce Evropské lidové strany.

Zdůrazňuje potřebu zlepšit vojenskou připravenost Evropské unie. Kritizuje také evropskou koordinaci migrace, je skeptický vůči současnému znění migračního paktu a prosazuje zahrnutí takzvané návratové politiky. Vyzdvihuje zlepšení transparentnosti evropského dotačního systému a posílení práv spotřebitele. 

Před vstupem do politiky pracoval jako krizový manažer a profiloval se jako odborník na politickou komunikaci a marketing. Působil jako mediální poradce několika vrcholných politiků. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 2006. Dva roky byl krajským manažerem strany v Pardubickém kraji. Do Evropského parlamentu kandidoval už v roce 2009, uspěl ale až v roce 2014. Od téhož roku je předsedou Unie evropských federalistů v ČR.

Rozhovor se zvoleným europoslancem Tomášem Zdechovským (zdroj: ČT24)

Pochází z vesnice Kožlí na Havlíčkobrodsku. Vystudoval magisterské obory pastoračně sociální asistent a pedagog volného času na Teologické fakultě Jihočeské univerzity. Absolvoval také magisterský obor mediální studia a žurnalistika na Masarykově univerzitě. Od roku 2023 je nadporučíkem v aktivní záloze ozbrojených sil ČR. Je mu 44 let.