Profil europoslance Ondřeje Dostála

V letošních volbách do Evropského parlamentu kandidoval jako nestraník z druhého místa kandidátní listiny koalice STAČILO!. Poslancem Evropského parlamentu se stal poprvé.

Do voleb vstupoval s programem, který požadoval například ukončení ozbrojených konfliktů, zachování české koruny nebo opatření pro zastavení masové migrace do EU.

V letech 2004 a 2013–2014 působil na ministerstvu zdravotnictví jako odborný externí poradce a byl členem Legislativní rady ministra zdravotnictví během rekodifikace zdravotnické legislativy. V roce 2021 vstoupil do Pirátské strany, za kterou neúspěšně kandidoval ve sněmovních volbách. Během svého členství ve straně spolupracoval například na návrhu zákona o volbách do zdravotních pojišťoven nebo na přípravě krajských koncepcí zdravotnictví. V prosinci 2021 se ale kvůli odlišným názorům rozhodl opustit poradní vládní tým koalice Pirátů a hnutí STAN. Ze strany vystoupil v září následujícího roku.

Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a studoval také v Rakousku nebo USA. V rámci svého působení se zaměřuje především na regulaci systému zdravotního pojištění, úhrad za zdravotní péči, organizaci zdravotnických zařízení a práva pojištěnců. Od roku 2003 působí jako vysokoškolský pedagog na Univerzitě Karlově a na Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. V roce 2006 získal ocenění Právník roku v kategorii Talent roku. Během pandemie covid-19 soudně napadal zákonnost vydávaných omezení. Je mu 45 let.