Práce pro nadaci i cesta po Zlínsku. ČT strávila den s kandidátkami na budoucí první dámu

Události: Den s Ivanou Zemanovou a Evou Drahošovou (zdroj: ČT24)

Kampaň před druhým kolem prezidentských voleb vstupuje do finále. Česká televize se podívala na to, jak tráví přípravy stávající první dáma Ivana Zemanová i případná adeptka na první dámu Eva Drahošová. Ivana Zemanová se zaměřuje na práci pro svou nadaci, prezidenta Miloše Zemana doprovází na všechny jeho rozhovory. A jinou kampaň už neplánuje. Manželka druhého z kandidátů se do kampaně svého muže zapojila naplno. Pondělí strávila ve Zlínském kraji, kde zavítala do továrny, domova důchodců, kostela i nemocnice.

Práce pro nadaci, gothaj v řeznictví a procházka se psem

Současná první dáma během pondělí ve své kanceláři pročítala děkovné dopisy a odpovídala na ně. Především ale vyřizovala smlouvy tykající se její Nadace. „V rámci Nadace se staráme o děti z centra Hájek, to je léčebný projekt TheraSuit, takže jsme podepisovali darovací smlouvy,“ přibližuje Ivana Zemanová.

Ivana Zemanová ve své kanceláři
Zdroj: ČT24

Jeden ze stěžejních důvodů, proč by si přála post první dámy zastávat i po víkendovém druhém kole, je právě působení v její nadaci. Také proto bez váhání souhlasila s opětovnou kandidaturou svého manžela.

„Já jsem v tom viděla potvrzení jeho práce, činnosti, že on si za tím stojí,“ zmínila Ivana Zemanová a dodala, že i kdyby se pokusila Miloši Zemanovi jeho záměr rozmluvit, asi by ji neposlechl. „Muž, aby byl šťastný, musí mít svoji práci,“ uvedla na vysvětlenou.

Během dne zavítala také do řeznictví, které zná už dvacet let, pro něco k večeři. Chutná jí z obchodu vše, obzvláště špekáčky tu mají skvělé. „Podívejte se kolik je v tom masa,“ pochvaluje si vysoké procento masa ve špekáčcích a podotýká, že Miloš Zeman má rád dršťkovou polévku, šunku a gothaj.

Ivana Zemanová při nákupu v řeznictví
Zdroj: ČT24

První dáma tráví volné chvíle nákupem, příležitostným vařením, četbou, sledováním filmů, ale hlavně procházkou v parku se psem. Svou roli v současné kampani vnímá jako glosátorskou.

„Jsem spíše takový glosátor, pozorovatel a občas přispěju nějakou radou,“ poznamenává. Vedle toho ale bude Miloše Zemana doprovázet na každé jeho televizní vystoupení.

Návštěva Zlínského kraje – továrna, domov seniorů i poutní místo

První kroky Evy Drahošové při pondělní návštěvě Zlínského kraje vedly do výrobny tradičního nábytku v Bystřici pod Hostýnem. „Vyrábějí ohýbaný nábytek. Mě tak napadlo, že v souvislosti s mým manželem, že jeho nikdo neohne,“ zmínila Eva Drahošová s tím, že v otázkách politických mu nijak neradí. „Spíš se mu snažím radit buď v oblékání, nebo spíš v takových drobnostech,“ dodává.

Eva Drahošová při návštěvě výrobny nábytku
Zdroj: ČT24

Na ztrátu soukromí se připravuje, svého manžela doprovázela od začátku kampaně. Několik dní před druhým kolem se ale rozdělili, aby stihli navštívit co nejvíc regionů. Po obědě v tovární kantýně zamířila na návštěvu domova seniorů v Lukově. Stejně jako po celý den i tam ji doprovázela zpěvačka Marie Rottrová.

Další kroky ji vedou do poutního chrámu ve Štípě, kde se nabízí chvíle pro načerpání sil. „I příští dny budou nabité. Je to sice náročné, ale zase velice povzbuzující,“ poznamenává Eva Drahošová se zmínkou, že ani jeden ale nemíní ustat v úsilí. Odpoledne stihla ještě návštěvu největší krajské nemocnice a na večer si naplánovala besedu ve zlínském divadle.

Eva Drahošová v domově pro seniory
Zdroj: ČT24

Kandidáti se chystají na debaty

V posledním týdnu před druhým kolem prezidentské volby vrcholí kampaň obou kandidátů – současného prezidenta Miloše Zemana a Jiřího Drahoše. Jeden sází na praxi v prezidentském úřadě, druhý na změnu, kterou do něj chce přinést. Rozhovory zatím dávají každý zvlášť, už v úterý se ale mohou diváci těšit na první televizní duel.

V prvním ze svých čtyř televizních vystoupení vyslovil Miloš Zeman svůj plán pro další období v případě vítězství. Zaměřit by se chtěl třeba na přímou volbu starostů a povinnost lidí jít k volbám.

„U nás byla za Masarykovy republiky, je v Belgii, Austrálii a já si myslím, že když voliči mají mít práva, a já podporuji rozšíření jejich práv, tak úměrně tomu mají mít i povinnosti,“ pronesl Zeman na TV Nova.

Jiří Drahoš zůstává v rovině přání. „Já bych byl samozřejmě rád, aby k volbám chodilo co nejvíce lidí, ale víte, já jsem zažil v tom minulém režimu, že volby byly povinné a kdo k nim nešel, byl po zásluze potrestán, protože se to velmi pečlivě evidovalo,“ nabádá k opatrnosti prezidentský kandidát.

Kandidátům vyslovují podporu i známé osobnosti

S tím, jak kampaň spěje k rozuzlení, objevují se mezi stoupenci obou finalistů stále častěji známé tváře. Volební tým Miloše Zemana na žádost ČT uvedl, že pozitivně se ve prospěch současného prezidenta vyjádřili třeba muzikanti Daniel Hůlka a František Ringo Čech nebo režisér Zdeněk Troška. Miloše Zemana veřejně podpořil také jeho předchůdce Václav Klaus nebo herec Luděk Sobota.

Je to člověk velice inteligentní, vzdělaný a moudrý, není snob, na nic si nehraje. Je to Čech, který se snaží Českou republiku ubránit proti všem možným vlivům negativním zvenku i zevnitř.
Zdeněk Troška
režisér

Rozšiřuje se i seznam podporovatelů Jiřího Drahoše, v posledních dnech se jeho kampaně zúčastnili herci a divadelníci Boleslav Polívka, Martin Dejdar, Pavel Nový, Jiří Lábus nebo zpěvačka Marie Rottrová.

Veřejně ho podporují i další známá jména z uměleckého prostředí – Daniela Kolářová, Aňa Geislerová, Soňa Červená, Jiří Pavlica, Zdeněk Svěrák, Ivan Trojan nebo Marta Issová s Davidem Ondříčkem.

Myslím si, že tuto zemi má vést člověk, který je, jak říkala moje maminka, zdravý na těle i na duchu.
Jiří Pavlica
skladatel a muzikant