Policie má získat přehled o opakovaném porušování vládních nařízení proti covidu

Události: Tresty za porušování vládních opatření (zdroj: ČT24)

Vláda v pondělí schválila rozšíření registru o přestupky z krizového zákona. Policisté by nově mohli získat přehled o tom, kdo opětovně porušuje opatření. Při opakovaném porušování nařízení by také firmám a podnikatelům mohl hrozit až roční zákaz činnosti. Novelu zákona ještě posoudí parlament.

Úpravy a vyšší postihy se týkají jen porušování krizových opatření nařízených vládou, tedy například zákazu provozování služeb nebo pohybu. Netýkají se naopak například nošení roušek. Správní orgán i policisté mají díky registru dostat možnost zohlednit, jestli je přestupek krizového opatření páchán opakovaně, a tomu přizpůsobit výši i druh sankce.

Například ve skiareálu u Ostravy zasahovali policisté během dvou týdnů hned desetkrát. Provozovatel ho totiž kvůli existenčním problémům spouštěl opakovaně, vládním opatřením navzdory. 

„Naposledy jsme zasahovali v neděli dopoledne, vlek byl opět v provozu,“ uvedla mluvčí Policie Ostrava Eva Michalíková. Policejní prezident Jan Švejdar řekl, že policie má v republice několik případů, „kdy několikrát týdně posíláme daný přestupek do správního řízení“.

Podle návrhu novely, který v pondělí schválila vláda, by v takovém případě fyzickým osobám hrozila pokuta až do třiceti tisíc, právnickým až čtyři miliony. „Je tam možnost udělit zákaz činnosti, nicméně to je již krajní moment, poté co se ukáže, že byl člověk několikrát trestán, ale nařízení nerespektuje,“ podotkl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Hamáček doplnil, že novela krizového a přestupkového zákona má odstranit komplikace při vymáhání pravidel. „Nevytváří se žádný nový registr, jen se do něj dosud nezapisovaly přestupky proti krizovému zákonu,“ vysvětlil. Přestupky stejného člověka mohou řešit orgány na různých místech a nemají přehled, zda se jich nedopouští vícekrát za sebou.

Kromě evidence přestupků proti krizovým opatřením by měla novela zavést i povinnost informovat o výsledku správního řízení bez zbytečného odkladu ohlašovatele přestupku, tedy nejčastěji policii nebo obecní policii. Přestupek je podle návrhu spáchán opakovaně v případě, kdy od předchozího pravomocného rozhodnutí u stejného přestupku do spáchání dalšího neuplynulo 12 měsíců.

  • Fyzická osoba do 30 tisíc korun.
  • Firma do čtyř milionů korun.
  • Zdroj: návrh novely krizového zákona

„Důvodem porušování vládních opatření je to, že jim občané nerozumí. Takže místo, aby vláda dělala srozumitelná opatření, tak místo toho ještě trestá občany,“ komentoval nový ministerský záměr předseda hnutí SPD Tomio Okamura. 

Jaké jsou dosavadní zkušenosti policie

„Denně provedeme devět až jedenáct tisíc kontrol. V sobotu jsme provedli 10 771 kontrol, zjistili jsme 547 přestupků. Z toho 191 jsme projednali na místě uložením pokuty a 127 jsme oznámili správním orgánům,“ vyčíslil kontroly v pořadu Interview ČT24 náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

„Ve většině případů by měly mít pokuty výchovný charakter, měly by být v řádu stokorun, a ne tisíců,“ uvedl s tím, že opakované porušení lze trestat pokutou až ve výši 10 tisíc korun. 

Vondrášek zároveň popřel, že by policie selhala v případě nejznámějšího porušení vládních opatření z posledních dní – oslavy v teplickém hotelu, které se účastnil i krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

„Náměstím, kde je hotel, projížděli dvakrát mezi 21. a 22. hodinou. Viděl jsem videosekvence z kamer vozidla. V obou případech stála před hotelem čtyři vozidla, restaurace zhaslá, rozsvícená recepce. Což u hotelů není nic neobvyklého, protože můžou za účelem výkonu zaměstnání ubytovávat.“

Policisté se podle něj onen večer soustředili zejména na podniky, které se přidaly k iniciativě Chcípl PES a přes vládní nařízení otevřely. „V ten den byla na Teplicku provedena kontrola 23 zařízení, z toho osm se přihlásilo k aktivitě Chcípl PES,“ řekl. Konkrétně v Teplicích podle něj provádělo kontroly 20 policistů.