Policie dopadla muže, kteří ukradli více než 12 milionů

Praha - Tři muže z Příbramska, kteří přepadli v období od března 2007 do srpna téhož roku vozidla bezpečnostních služeb, zadržela dnes policie. Mluvčí středočeské policie Soňa Budská uvedla, že při loupežných přepadeních ukradli zloději z opancéřovaných vozů firem Brinks a G4S přes 12 milionů korun. Dva z mužů ve věku 26 až 30 let jsou v současné době ve výkonu trestu, třetí je stíhán na svobodě.

K prvnímu případu došlo loni v březnu na parkovišti u Hypernovy v Čestlicích u Prahy. Pachatelé si vyhlédli vozidlo bezpečnostní služby převážející peníze a s namířenou zbraní přepadli dva její pracovníky. Donutili je k vydání téměř pěti milionů korun a služební zbraně.

Stejný scénář se opakoval v srpnu v objektu firmy v Šestajovicích, kde trojice mužů opět přinutila posádku pancéřovaného vozu k vydání přepravovaných peněz a služební zbraně. Odcizená částka činila zhruba 1,6 milionu korun.

O týden později pachatelé útok zopakovali v Rudné u Prahy. Se zbraní v ruce opět donutili posádku vozidla k vydání peněz a zbraně, v tomto případě se obohatili o 5,7 milionu korun.

Přepadené vozy v Šestajovicích a v Rudné patřily společnosti G4S, v Čestlicích byl přepaden vůz firmy Brinks. Tato firma, jak uvedl její bývalý ředitel Aleš Křeček, ale již neexistuje. V květnu loňského roku ji koupila společnost G4S.

G4S se v centru pozornosti ocitla loni v prosinci, kdy v ní došlo ke krádeži, která nemá v české kriminalistice obdoby. Strážný firmy František Procházka ukradl více 500 milionů korun. Policie po něm zatím neúspěšně pátrá.