Podle vojenské rozvědky v Česku aktivně operují ruští a čínští agenti

Praha - V Česku loni aktivně operovali ruští a čínští tajní agenti. Ve výroční zprávě to uvedlo Vojenské zpravodajství. Ruská rozvědka se podle něj zaměřila na plánovanou stavbu amerického radaru. Číňany zajímaly pokročilé vojenské technologie. Na jejich aktivity upozornila už Bezpečnostní informační služba a mimo jiné poukázala i na praktiky ruských agentů, konkrétně na jejich snahu prosazovat své zájmy v Česku přes politiky.

Podle Vojenského zpravodajství loni Rusko věnovalo značné úsilí tomu, aby zabránilo výstavbě americké radarové základny v Česku. „Tomuto cíli byly v roce 2008 i podřízeny aktivity ruské diplomacie a zpravodajských služeb,“ píše se bez dalších podrobností ve zprávě. Číňany zase podle zprávy zajímaly mimo jiné vojenské technologie. „Na rozdíl od vyspělejších západních států s vyšší koncentrací výzkumných a vývojových pracovišť však Česká republika není prioritní oblastí zájmu těchto služeb,“ upozorňuje výroční zpráva Vojenského zpravodajství.

Na aktivity hlavně ruských tajných služeb poukazuje i obdobná zpráva Bezpečnostní informační služby, tedy civilní kontrarozvědky. Mimo jiné uvedla, že ruští agenti se snaží prosazovat své zájmy v České republice také přes politiky. Snaží se navázat kontakty zejména se členy Parlamentu, jejich asistenty a pracovníky oddělení zahraničních styků politických stran. Ruské tajné služby se podle kontrarozvědky vracejí k sovětské praxi. Rusové projevovali zájem o možnou výstavbu amerického radaru na českém území již v roce 2007.