Podle Nečase může zvolení Svobody obnovit důvěru Pražanů v ODS

Praha – Zvolení primátora Bohuslava Svobody do čela pražské ODS považuje premiér Petr Nečas za správné rozhodnutí, které by mohlo obnovit důvěru Pražanů v občanské demokraty. Svoboda se stal šéfem pražské buňky včera večer, když vystřídal Borise Šťastného, který už nekandidoval. Zároveň se vyměnili i všichni místopředsedové, v užším vedení teď zasedá náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček, poslanec Marek Benda a komunální politici Pavel Horálek, Ondřej Pecha a Tomáš Portlík.

„Zvolení Bohuslava Svobody považuji za správné rozhodnutí, které přináší pražské ODS příležitost postupnými kroky obnovit důvěru Pražanů. Vnímám jako logické, že odpovědnost pana primátora za vedení hlavního města byla podpořena vrcholným politickým mandátem v pražském regionálním sdružení,“ uvedl Nečas v tiskovém prohlášení.   

Nečas pražského primátora podporuje dlouhodobě, podpořil ho i při listopadovém sestavení nové koalice ODS a TOP 09 na pražské radnici. Svoboda zase na oplátku veřejně vyslovuje důvěru Nečasovi i jeho kabinetu. Na pondělním sněmu primátor například navrhl závěrečné usnesení podporující vládní reformy.

Podle některých médií to byl zase Nečas, kdo prosadil na funkci místopředsedy pražské ODS poslance Bendu. Ten přitom neměl z oblastních sněmů žádnou nominaci, jeho kandidaturu navrhli delegáti až přímo na pondělním sněmu. Benda by prý měl hrát roli jakési spojky mezi pražskou a celorepublikovou organizací.

Důležitým člověkem v novém vedení pražské ODS je také zkušený politik Zdeněk Zajíček, který ve straně působí od roku 1992 a v 90. letech byl místopředsedou pražské organizace. Působil také jako ředitel pražského magistrátu, odejít musel na konci roku 2002 po nástupu Pavla Béma do funkce pražského primátora. Zajíček už loni ukázal, že chce být novou silou v pražské ODS, kdy převzal vedení strany v Praze 5 a nechal rozpustit smíchovské sdružení spojované s bývalým kontroverzním starostou Milanem Jančíkem.

Svou pozici na pondělním sněmu výrazně posílili občanští demokraté v Praze 4, kteří byli za působení primátora Béma spíše v nemilosti, i když jde o nejlidnatější pražskou část. Teď bude mít tento obvod v užším vedení Pavla Horálka, který je na Praze 4 starostou. Kritici mu ale vytýkají například blízké kontakty s lobbistou Ondřejem Palounkem či některé údajně nevýhodné prodeje pozemků v Praze 4.   

Další nový místopředseda ODS v metropoli Ondřej Pecha je šéfem klubu pražských zastupitelů, před volbami v roce 2010 byl rovněž radním pro kulturu. Původním povoláním je výtvarník a dlouhodobě působí na radnici v Praze 3.   

Pětičlenný tým místopředsedů uzavírá místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík, který i přesto, že není zastupitelem hlavního města, už rok patří k primátorovým příznivcům. Svobodovi pomáhal při listopadové výměně koalice na pražské radnici.