Po extrémních mrazech se bude Česko potýkat s ledovkou

Praha - V noci na dnešek opět extrémně mrzlo, teploty místy klesly až k minus dvaceti stupňům. Mrazivé počasí si o víkendu vyžádalo v hlavním městě zřejmě tři lidské oběti - v noci ze soboty na neděli zemřela žena v lesoparku na pražském Jarově a už v sobotu večer našli mrtvého muže v centru Prahy, ráno zemřel bezdomovec v Libni. Předpověď na neděli i počátek příštího týdne sice slibuje oteplení, to s sebou ale přinese mrznoucí srážky a tvorbu ledovky.

V noci na dnešek padaly teploty pod minus 20 většinou už jen na Moravě a v horských oblastech. Mráz přesto v noci přepsal rekordy na 68 ze 151 měřicích stanic ČHMÚ, v sobotu přes den dosáhly rekordu v denních minimech teploty na 115 stanicích. Ojediněle byl v sobotu zaznamenán arktický den, kdy teplota během dne nepřesáhla minus 10 stupňů. Arktický den tak prožili například obyvatelé Žatce, nejvyšší denní teplota tam dosáhla pouze minus 11,4 stupně.

Dnešek už je oproti noci z pátku na sobotu a sobotě teplejší. Počínaje nocí na pondělí už budou noční mrazy mírnější a přes den mohou teploty místy vystupovat i slabě nad bod mrazu. Hrozit bude ale riziko tvorby ledovky.

Na ledovku pozor především v pondělí a ve středu

„Počítáme s tím, že vydrží velká oblačnost, bude zataženo až oblačno, na východě zpočátku dnešního dne až polojasno a později se od severozápadu Čech začnou vyskytovat na většině území srážky ve formě sněžení, ale může se vyskytnout i mrznoucí déšť, při kterém se bude ojediněle vytvářet ledovka,“ uvedl k nedělní předpovědi Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

Nebezpečnou ledovku budou mrznoucí srážky vytvářet především v pondělí odpoledne a místy i večer. Výstraha vydaná dnes Českým hydrometeorologickým ústavem platí téměř pro celé území České republiky do úterního rána, ledovka se v pondělí vyhne pouze Libereckému a Ústeckému kraji. Později se zřejmě objeví i tam.

„Pravděpodobně po celou polovinu příštího týdne bude počasí u nás ovlivňovat frontální rozhraní, s nímž budou případné mrznoucí srážky souviset. A v noci na čtvrtek očekáváme výrazné ochlazení, při kterém se bude tvořit na většině našeho území náledí,“ doplnil Pavel Borovička.

Aby lidé omezili riziko pádu na ledovce, doporučují meteorologové omezit vycházení ven. Staří lidé by neměli vycházet ven vůbec. Řidiči by měli pamatovat na možnost, že se na cestách dostanou do zácpy a vybavit se na tuto možnost. V případě ojedinělého výskytu silné ledovky se mohou lámat větve stromů a padat dráty elektrického vedení. Ledovka tak s sebou nese riziko výpadků elektrického proudu.

Od čtvrtka se má pak postupně ochlazovat a za deset dní se podle výhledové předpovědi třeskuté mrazy znovu do Česka vrátí. Od čtvrtka také do té doby smíšené srážky opět přejdou ve sněžení.

Obětí mrazu jsou lidé bez domova

Velké nebezpečí představuje mráz pro lidi bez domova. V Praze zahynulo od čtvrtka šest lidí pravděpodobně na následky podchlazení, od poloviny října dohromady devět. Pražští strážníci od pátku kvůli silným mrazům častěji kontrolují místa, na kterých bezdomovci přebývají. Zaměřují se především na opuštěné objekty, chatové kolonie a provizorní přístřešky.

Místa v teple, kde mohou bezdomovci v metropoli přenocovat, jsou už skoro plná. Například loď Hermes má obsazeno všech 233 lůžek, přesto se snaží zajistit i další noclehy. „Jsme připraveni kapacitu rozšířit o další provizorní lůžka, přibližně o dvacet až třicet míst,“ přislíbila Ludmila Tomešová, zástupkyně ředitele Centr sociálních služeb Praha.

Pomocí lidem bez domova se zabývá také pražský magistrát. V pondělí bude o jejich situaci jednat výbor pro sociální politiku. „V uplynulém týdnu již proběhlo jednání s krizovým štábem, v jehož průběhu se nám podařilo nalézt několik alternativ, jak poskytnout nouzové ubytování pro lidi bez přístřeší v případě, že budou mrazy pokračovat,“ informoval radní pro sociální záležitosti Petr Dolínek. Jednou z možností je stavba stanového městečka, jedno se na pomoc lidem bez domova postavilo i v roce 2006.