Pětici Čechů v karanténě propustí nemocnice zřejmě v pondělí. Nákaza se u nich neprokázala

Nemocnice Na Bulovce plánuje v pondělí propustit pět Čechů, kteří se na začátku února vrátili z čínského Wu-Chanu. U nikoho se nákaza zatím neprokázala. Uvedla to primářka kliniky infekčních nemocí Hana Roháčová. V pátek ráno ještě nemocnice všem Čechům v karanténě udělala finální odběr krve. Jeho výsledky by měly být hotové v podvečer.

„S největší pravděpodobností budeme pacienty z karantény propouštět v pondělí ráno,“ uvedla Roháčová. Opakované testy u nikoho nákazu neprokázaly. Všechny zatím vyšly s negativním výsledkem.

Pacienti v karanténě se v pátek ráno podrobili posledním testům. „Proběhl poslední odběr krve, výsledky budou k dispozici v pátek odpoledne,“ doplnila Roháčová. „Nepředpokládáme, že by se u někoho nakáza prokázala. Pravděpodobnost pozitivních výsledků je mizivá.“

Letadlo s pěti Čechy a také dvěma Slováky evakuovanými z města Wu-chan přistálo na letišti v Praze-Ruzyni 3. února. Čechy a Slováky spolu s lidmi z dalších třiceti zemí přepravilo do Evropy francouzské letadlo a z Bruselu do Prahy český vládní letoun.

Podle dostupných údajů je na světě nakažených přes 60 tisíc lidí. Téměř všechna úmrtí, kterých je kolem 1500, eviduje pevninská Čína. Jednoho mrtvého již dříve zaznamenaly Filipíny a Hongkong, první úmrtí ve čtvrtek oznámilo Japonsko, jež je po Číně nákazou nejhůře zasaženo. Čínská provincie Chu-pej, jež je považována za ohnisko současné epidemie nového typu koronaviru, eviduje už 51 986 nakažených.