Organizátory mezinárodní nelegální migrace zadržela policie v Česku

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zadržel na základě eurozatykače tři muže a jednu ženu české státní příslušnosti, kteří údajně byli hlavními organizátory nelegálního převozu migrantů z Albánie, Sýrie, Makedonie a Kosova do Británie. Členům mezinárodní organizované skupiny hrozí v Belgii pět až 20 let vězení.

  • Český trestní zákoník postihuje jednak organizování nedovoleného překročení státních hranic, jednak umožnění nebo pomoc s takovým překročením hranice či s následnou přepravou přes území ČR. Za tento trestný čin v Česku hrozí v základní sazbě až dva roky odnětí svobody nebo zákaz činnosti. Pašeráci lidí ale mohou dostat až 12 let vězení a přijít o veškerý majetek, a to například tehdy, když způsobí něčí smrt či těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob.

Mezinárodní organizované skupině prý převozy vynesly přes 13 milionů korun. Jako řidiče nákladních vozů s migranty prý najímala sociálně slabé Čechy a Slováky. Zadrženým Čechům je od 43 do 53 let. O předání zadržené čtveřice belgické justici budou rozhodovat Městský soud v Praze a Krajský soud v Ústí nad Labem.

Na rozkrytí mezinárodní organizované skupiny pracoval vyšetřovací tým Česka, Velké Británie, Belgie a Německa. Na odhalení a zadokumentování trestné činnosti měla podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka dominantní podíl právě česká strana zastoupená ÚOOZ. Útvar se prý informací o možném zapojení českých občanů do gangu převaděčů začal zabývat už loni v říjnu.

„Do současné doby bylo členy společného vyšetřovacího týmu zadokumentováno celkem 19 převozů nelegálních migrantů, bylo identifikováno 18 řidičů, fakticky bylo převezeno více než 100 nelegálních migrantů a výnos z trestné činnosti za uskutečněné převozy je odhadován na cca 500 000 eur (13,5 milionu korun),“ uvedl mluvčí.

Při úterní akci koordinované Europolem provedli čeští policisté tři domovní prohlídky a jednu prohlídku jiných prostor, při kterých zajistili finanční hotovost v řádech statisíců korun či výpočetní techniku. Vyslechli téměř dvě desítky lidí.

Česká policie za prvních deset měsíců zadržela 7697 nelegálních migrantů, což je meziročně o 3773 více. Nejčastěji policisté zadrželi občany Sýrie, které následovali Ukrajinci, Afghánci, Kuvajťané a Iráčané. Od ledna do konce října tuzemská policie zadržela také 162 lidí, kteří migrantům nelegálně pomáhali. Proti loňsku se jejich počet zvýšil o 48.