Oběti domácího násilí budou chráněny i před pronásledováním

Praha - Oběti domácího násilí zřejmě budou moci získat ochranu nejen před případnými útoky doma, ale i před pronásledováním a obtěžováním mimo bydliště. Podle novely občanského soudního řádu, kterou dnes jednomyslně schválila sněmovna, by totiž soudy měly zanedlouho rozhodovat nejen o delším vykázání agresivních osob z domova, ale mohly by jim také zakázat blízké sledovat či stíhat. Normu nyní dostane k projednání Senát.

Lidi, kteří ubližují svým nejbližším, smí policie od ledna 2007 vykázat z domova na deset dní. Opatření má chránit oběti před dalšími útoky. Loni muselo byt opustit 681 lidí, o rok dříve 862. Podle odborníků ale vykázáním či rozchodem domácí násilí nekončí. Agresivní osoby mnohdy své oběti dál pronásledují, obtěžují je neustálými telefonáty či ničí jejich věci. Novela proto v reakci na problémy z praxe rozšiřuje i možnosti omezení takového agresora na základě rozhodnutí soudu.

Vykázané by měla novela naopak chránit před případným zneužíváním delšího vykázání. Pokud by žadatel soudu neprokázal, že byt spoluvlastní, mohl by soudce lhůtu prodloužit jen „z důvodů zvláštního zřetele hodných“. Terčem násilí by tedy muselo být třeba dítě. Soudy mají podle novely jednoznačně přihlížet k tomu, zda vykázaný představuje pro žadatele ohrožení.

K vykázání bude stačit deset tisíc

Norma má také snížit částku, kterou musejí oběti domácího násilí skládat při podání návrhu na předběžné opatření, tedy například na omezení přístupu agresivní osoby ke společnému kontu. Dosud to bylo 50 000 korun a 100 000 korun u věcí spojených třeba se společným podnikáním. Podle návrhu to mělo být 20 000 a 50 000 korun. Poslanci první z těchto částek snížili na polovinu, tedy na 10 000 korun. Současná suma prý totiž často brání v přístupu ke spravedlnosti.