Naděje na vrácení peněz klientů H-systému je zas o něco menší

Praha - Naděje okradených klientů H-systému, že se jim vrátí všechny peníze, zase o něco klesla. Státní zástupce odblokoval nemovitosti v Rabyni, které patřily šéfovi zkrachovalé společnosti Petru Smetkovi. Advokátka poškozených se ostře ohradila s argumentem, že budovy za několik desítek milionů korun mohly posloužit právě k odškodnění. Úřad se hájí, že postupoval přesně podle zákona.

Za kauzu vytunelované stavební společnosti H-system byl Petr Smetka odsouzen na dvanáct let do vězení. Součástí rozsudku je i náhrada škody přibližně dvou miliard korun. Sloužit k tomu měl například rekreační areál v Rabyni na Slapech. Nemovitosti ale z majetku Smetky zmizely. Okolnosti, jak je to možné, vyšetřuje policie. Státní zástupce přitom areál před několika lety zablokoval. 

Dozorování kauzy totiž přešlo z vrchního státního zastupitelství v Praze k vrchním žalobcům do Olomouce. Ti teď rozhodli, že nemovitosti odblokují a může s nimi disponovat nový majitel, který je koupil v dražbě. „Tím, že ten majetek byl odblokován, tak může zmizet, a proto se domnívám, že by měl být zajištěn,“ říká advokátka postižených klientů Hana Marvanová. Odblokování majetku přitom nedávno odmítl vrchní i Ústavní soud.

„Hlavním důvodem zajištění nemovitostí bylo počáteční podezření, že nemovitosti byly vydraženy za nepřiměřeně nízkou cenu. Cena, za kterou byly nemovitosti vydraženy, odpovídá obvyklé ceně. Zajištěné nemovitosti dále nemohly být považovány za výnos z trestné činnosti,“ říká státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Radek Bartoš. Poškozeným ale vadí, že žalobce nemovitosti odblokoval ještě předtím, než policie uzavřela vyšetřování okolností, za jakých nemovitosti zmizely ze Smetkova majetku. 

Hana Marvanová, advokátka podvedených klientů:

„Myslím si, že státní zástupce, který o tom rozhodoval, se vůbec nevypořádal s těmi podezřelými skutečnostmi.“

Poškození klienti H-systemu zatím dostali pouze zhruba sedm procent z částky, o kterou přišli. Samotnému Smetkovi se podařilo veškerého majetku zbavit, lidé tak nemají takřka žádnou naději, že by se dočkali vrácení všech peněz. Advokátka poškozených klientů H-systému Marvanová si chce na postup olomouckého žalobce, který majetek odblokoval, stěžovat u Nejyvššího státního zastupitelství a chce rozhodnutí ještě zvrátit.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)