Na Staroměstském náměstí se rozdávala tradiční rybí polévka

Praha - Staroměstské náměstí v Praze dnes, stejně jako každý rok, zažilo setkání obyvatel Prahy, spojené s rozdáváním štědrovečerní rybí polévky zdarma. Letos jí bylo o čtvrtinu více než loni. Pražané i návštěvníci metropole si mohli od 11:00 vychutnat 2500 porcí. I přes rekordní množství návštěvníci dokázali polévku vyjíst zhruba za hodinu. Rybí polévka se bude odpoledne rozdávat také na Kampě.

Poprvé po šesti letech letos namísto primátora Pavla Béma (ODS) štědrovečerní polévku rozlévala jeho žena Radmila v doprovodu dvou synů a také Bémův náměstek Rudolf Blažek s náměstkyní Marií Kousalíkovou (oba ODS). Podle některých informací je Pavel Bém v současnosti na výpravě v Antarktidě.

Letošní rybí polévka byla opět připravena podle staročeské receptury, obsahuje kapří maso a vybranou zeleninu. Podávala se s křehkými krutonky.

Tradice rozlévání polévky na Staroměstkém náměstí začala před více než 10 lety. Jejím iniciátorem byl tehdejší primátor hlavního města Jan Koukal. Původním posláním byla pomoc lidem bez domova a sociálně slabým. Dnes se v centru Prahy scházejí také běžní Pražané, turisté i známé osobnosti. „Když jsme tradici zakládali, začínali jsme s jedním výdejním místem. Tehdy přišlo zhruba 500 lidí,“ vzpomínal bývalý primátor Jan Koukal.

Odpoledne se bude rybí polévka a svařené víno rozdávat na Kampě. Od 21:00 do 22:00 na hlavním pódiu na Staroměstském náměstí zazpívají sólisté Národního divadla a sboru Státní opery Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.