Ministr obrany Metnar odvolal náčelníka Vojenské policie

Události: Ministr Metnar odvolal šéfa Vojenské policie (zdroj: ČT24)

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se rozhodl odvolat náčelníka Vojenské policie Pavla Kříže. Ve funkci ho od pátku nahradí plukovník generálního štábu Miroslav Murček. Metnar to oznámil i členům sněmovního branného výboru. Rozhodnutí zdůvodnil dlouhodobou nespokojeností se situací uvnitř Vojenské policie, uvedlo ministerstvo. Kříž vojenské policisty vedl od roku 2015 a trvdí, že se Vojenskou policii snažil vždy řídit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Čtyřicetiletý Kříž ve funkci skončí ve čtvrtek 14. února, od pátku velení Vojenské policie převezme Murček. Podle ministerstva obrany je Murček zkušený voják s pětadvacetiletou praxí u Vojenské policie. Úřad uvedl, že praktické zkušenosti získal díky řídicím funkcím, dělal i šéfa Velitelství Vojenské policie Olomouc. Působil v pěti zahraničních misích.

Vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany Jana Zechmeisterová ČTK řekla, že Metnar nebyl spokojen s tím, jak Kříž vedl Vojenskou policii, a s jeho koncepcí, což se v poslední době projevilo v napětí v mezilidských a pracovních vztazích. „Začalo se to negativně projevovat na plnění úkolů Vojenské policie,“ řekla Zechmeisterová.

Zprávy v 16: Náčelník Vojenské policie Pavel Kříž byl odvolán (zdroj: ČT24)

Podle Kříže ministr obrany využil svého práva. „Počínaje pátkem budu zařazen v dispozici u státního tajemníka na ministerstvu obrany. Za sebe mohu říct, že jsem se pozici náčelníka snažil vykonávat tak, aby Vojenská policie měla vytvořené podmínky k plnění úkolů,“ přiblížil. V takzvané dispozici jsou maximálně na půl roku vojáci, u kterých nemůže být rozhodnuto o jejich služebním zařazení. Svému nástupci Kříž popřál hodně sil a úspěchů v nelehké funkci.

Metnarův záměr podpořila většina členů branného výboru

Na žádost ministra se ráno sešel sněmovní branný výbor. Metnar jeho členy seznámil s návrhy na odvolání a jmenování. „Důvody nám pan ministr sdělil, ale výbor jednal v režimu důvěrné, takže další informaci poskytovat nemůžeme,“ řekla ČTK předsedkyně výboru Jana Černochová (ODS). Informaci potvrdili i další členové výboru Jan Lipavský (Piráti), Karla Šlechtová (za ANO) a Jan Řehounek (ANO). „Debata byla bouřlivá,“ poznamenal Řehounek. Hlasování o usnesení, že výbor zprávu ministra vzal na vědomí, podle něj nebylo jednotné. Nepodpořili ho dva členové výboru.

Miroslav Murček
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Lipavský ČTK řekl, že ministrovo rozhodnutí pokládá za důvěryhodné. „Pan ministr uvedl, že jsou závažná personální a manažerská pochybení ze strany pana Kříže,“ dodal. Členové výboru se podle něho dozvěděli případy takových pochybení, nemohou je ale zveřejňovat. Nový ředitel bude podle Lipavského pozván na příští zasedání výboru a bude moci představit svou koncepci. Podle Pirátů by měly být vrcholné pozice obsazované výběrovým řízením, což se nestalo, řekl Lipavský. Důvěryhodně svůj krok Metnar vysvětlil i podle místopředsedy lidovců Jana Bartoška.

Vojenská policie funguje od roku 1991

O Vojenské policii se v posledních měsících hovořilo v souvislosti s vyšetřováním okolností mnohamiliardových vojenských zakázek. Vojenští policisté na základě podnětu bývalé ministryně obrany Šlechtové prověřují zakázky na nákup mobilních radarů MADR nebo víceúčelových vrtulníků.

Vojenská police byla zřízena v roce 1991. V jejím čele stojí náčelník, který je přímo podřízen ministrovi obrany. Na starosti má policejní ochranu ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří ministerstvo obrany. Od roku 2016 získala pravomoc samostatně vyšetřovat některé trestné činy související s armádou nebo ministerstvem obrany.

Pavel Kříž vystudoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a absolvoval postgraduální studium na univerzitě v německém Greifswaldu se zaměřením na trestní právo. Pracoval u německého soudu a v advokacii.

V roce 2005 podstoupil základní vojenský výcvik ve Vyškově a počátkem roku 2006 nastoupil k Útvaru speciálních operací Vojenské policie (SOG), kde byl právním poradcem velitele. Během vojenské kariéry absolvoval školu pro armádní právníky JAG ve Virginii a zúčastnil se mise v Afghánistánu.

Před nastoupením do čela armádní policie působil jako náčelník její právní služby. Křížovo jmenování do celého vedení před necelými čtyřmi lety kritizoval bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel. Podle něj Kříž jako podplukovník neměl dostatečně vysokou hodnost.