Mimořádný případ padělání peněz, obviněni jsou i studenti

Olomouc – Olomoučtí policisté obvinili tři muže a ženu z Olomoucka z rozsáhlé výroby padělaných peněz. Podle policie se zaměřovali především na padělání tisícikorun, při domovní prohlídce u nich kriminalisté našli i tisky padělaných dvousetkorun. Podle kriminalistů jde svým rozsahem o mimořádný případ. Všichni pachatelé byli obviněni z padělání a pozměnění peněz, za což jim hrozí až osm let vězení. Mladistvé ženě hrozí trest poloviční.

„Případ je mimořádný v tom, že jsme zajistili tak velký počet padělků. Málokdy se podaří zadokumentovat takovou trestnou činnost v takovém rozsahu,“ řekl dnes vedoucí odboru hospodářské kriminality olomoucké krajské policie Petr Hanák. Obvinění jsou ve věku od 17 do 20 let, nejmladší z nich je žena. Šlo o dva studenty gymnázia a učiliště, osobu samostatně výdělečně činnou a jednoho nezaměstnaného. Věk podezřelých, kteří si za padělané peníze údajně chtěli zakoupit auto, kriminalisty nepřekvapil. Většinou podle nich falešné bankovky vyrábějí mladší pachatelé.

Část zdařilých padělků už se dostala do oběhu

Padělky peněz podle policistů vyráběli v pronajatém bytě v Olomouci. U jednoho ze zadržených našli policisté 207 kusů padělaných tisícikorun a plynovou pistoli. Při dalších domovních prohlídkách zajistili také jednostranné tisky bankovek v hodnotě 200 korun, ale i výpočetní techniku, tonery a další prostředky potřebné k výrobě falešných bankovek. Podle kriminalistů šlo o zdařilé padělky, část z nich se pachatelům již podařilo dostat do oběhu. Policisté peníze zadrželi u obchodníků, ale i v bankovních domech. Množství udaných peněz zatím mapují.

„Snažili se napodobovat i ochranné prvky včetně kovového proužku. Snažili se navíc, aby papír nesl známky opotřebení a bankovka vypadala věrohodně,“ řekl dnes náměstek krajského policejního ředitele Karel Kadlec. Doplnil, že bankovky pachatelé vázali i do balíčků podobně jako v bankách.