Metanol a šestatřicátá smrt. Znovu Moravskoslezský kraj

Ostrava - Na následky otravy metylalkoholem zemřel 64letý muž v Moravskoslezském kraji. Potvrdila to pitva. Jedná se o šestatřicátou oběť otráveného alkoholu v zemi, aféra vypukla na začátku podzimu.

Mužovo tělo našli blízcí už 14. listopadu. Otravu metylalkoholem potvrdila mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. „Pro stav těla zesnulého byly některé provedené analýzy časově náročnější. Informaci o příčině úmrtí nám proto znalci sdělili až dnes. Potvrdili, že příčinou úmrtí byla otrava metylalkoholem,“ dodala. 

Policisté na místě našli láhve s alkoholem, které podrobili analýze, zatím se ale metylalkohol v těchto láhvích neprokázal; policie nicméně dosud nemá všechny závěry znalců k dispozici. Není ani jasné, jaký alkohol muž vypil.

O víkendu se jedovatým alkoholem otrávila i dvojice z Havířova. Muž a žena spolu popíjeli a pak skončili v péči lékařů havířovské nemocnice. Osmačtyřicetiletou ženu tam přijali v kritickém stavu. Dnes se její stav lékařům podařilo stabilizovat. „Metanol i jeho metabolity byly již zcela eliminovány. Pacientka zůstává však na umělé plicní ventilaci. Její stav je nadále vážný,“ řekl náměstek pro léčebnou péči Jaroslav Lux. Později se nechal ošetřit i muž. Jeho stav ale tak vážný nebyl.

V Moravskoslezském kraji už po požití otráveného alkoholu zemřelo 22 lidí, celorepublikově je mrtvých šestatřicet. Po celé České republice bylo také na otravu pančovaným alkoholem hospitalizováno více než devadesát osob. Až pět tisíc litrů smrtelně nebezpečného alkoholu z původních patnácti tisíc litrů je stále mezi lidmi a zkušenosti ze zemí, kde k podobným otravám v minulosti došlo (Estonsko, Finsko), nasvědčují, že další případy budou ještě několik měsíců přibývat.