Máte nápad jak využít systém Galileo? Přihlaste se do soutěže

Praha - Agentura pro evropský globální navigační systém vypsala pro letošní rok ojedinělou soutěž. Přihlásit se do ní může každý, kdo má nápad, jak do budoucna co nejlépe využít evropský družicový navigační systém Galileo. Otvírají se tak možnosti pro vývojáře nových originálních a hlavně mobilních aplikací.

Podmínky přihlášení do soutěže jsou v podstatě jen dvě. Nápad musí alespoň minimálně využívat družicový navigační systém a programátorovi musí být osmnáct let. Své náměty můžou zájemci do soutěže přihlásit jednoduše online na webových stránkách GSA, a to do konce června letošního roku.

„Hledáme hlavně mobilní aplikace - především pro dopravu nebo logistiku. Celý program je podporován jak Evropskou komisí, tak i naší agenturou. Jde už o desátý ročník soutěže a ročně se nám hlásí průměrně asi čtyři stovky projektů. Celkem se rozdělí asi milion eur,“ uvedl zástupce obchodního ředitele GSA Thorsten Rudolph. Mezi vítěze minulých ročníků soutěže patří i šest českých projektů, které už agentura rozvíjí.

Program Evropské unie na svou vlastní satelitní navigaci má nyní ve vesmíru čtyři satelity. 13. března se díky nim povedlo poprvé určit konkrétní polohu testovacího zařízení na Zemi. „Jde o první a velice významný okamžik celého projektu. Znamená to, že se celý projekt stává realitou, začíná fungovat a už brzo začne sloužit nám všem,“ poznamenal výkonný ředitel GSA Carlo des Dorides.

První plány na samostatný evropský systém vznikly už koncem devadesátých let, čtyři satelity na oběžné dráze by měly brzo doplnit další. Už na konci roku 2014 jich bude kolem Země kroužit osm, do konce roku 2016 osmnáct. 

Galileo vypsalo ojedinělou soutěž (zdroj: ČT24)