Kvůli demonstraci v Jihlavě jsou podezřelí další tři radikálové

Jihlava - Policie podezírá další tři muže z podpory nacismu při shromáždění pravicových extremistů minulou sobotu v Jihlavě. Kriminalisté je začali vyšetřovat po vyhodnocení záznamů pořízených při demonstraci. O jejich případném obvinění se rozhodne v příštích týdnech. Muži se podle něj v době od konce dubna do začátku června podíleli na organizaci původně povoleného pochodu. Akci však vzápětí po zahájení tajemník magistrátu ukončil.

„Účelem a cílem tohoto shromáždění bylo šíření ideologií včetně hlásání nadřazenosti určité rasy. Lze navíc předpokládat, že organizace, která shromáždění zaštiťovala, byla rozsudkem krajského soudu označena jako nacistické hnutí,“ doplnil jihlavský policejní mluvčí.

Už při sobotní demonstraci zadrželi policisté přímo na autobusovém nádraží, odkud měl průvod demonstrantů vyjít, dva muže. Dvaadvacetiletý mladík z Olomoucka je podezřelý z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Druhý, šestadvacetiletý muž ze Znojemska, je podezřelý ze spáchání trestného činu hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení.

Při kontrole účastníků i odpůrců pochodu ohlášeného jako uctění památky obětí druhé světové války našli policisté předměty, které by bylo možné použít jako zbraň. Byly to například nože, boxery, dřevěná násada, injekční jehly a slzotvorné spreje.