Jihomoravské obce nechtějí dát peníze na IDS, nelíbí se jim jízdní řády

Brno – Smlouvu o dotaci pro integrovanou dopravu v Jihomoravském kraji nechce podepsat 40 procent obcí. Většinou svoji dotaci podmiňují změnou jízdních řádů, to se ale zase nelíbí společnosti Kordis, která jihomoravský integrovaný dopravní systém organizuje. Přesto je možné, že se v červnu doprava v regionu výrazně změní. Obce zejména kritizují absenci zázemí pro cestující na nádražích ve Vranovicích a na autobusovém stanovišti v Židlochovicích, kam míří většina místních autobusů svážejících cestující na páteřní spoje do Brna.

Lidi v Hustopečích natolik rozladilo zrušení dvou párů přímých autobusů do krajského města, že si starosta jejich obnovení klade jako podmínku pro podepsání smlouvy o dotování IDS. „Lidem chybí přímé spoje, na které byli zvyklí. S přestupováním na vlak nebo autobus se nechtějí smířit. V přestupních uzlech navíc chybí potřebné zázemí pro cestující, kteří čekají na další spoje, protože ty předchozí jim ujedou,“ řekl starosta města Luboš Kuchynka. Hustopeče mají na integrovanou dopravu přispívat 300 tisíci ročně.

Tento požadavek ale prozatím odmítá jednatel Kordisu Jaromír Holec, podle něhož se spojení Hustopečí s Brnem s novým jízdním řádem zlepšilo, lidé ovšem musí přestupovat. „Rychlíkové spoje po dálnicích dříve jezdily ve dvou párech v ranní a odpolední špičce. Nyní jich s přestupem na vlak R5 v Šakvicích jezdí 11 v obou směrech. Z tohoto pohledu ta situace není horší,“ řekl Holec. Více autobusů podle něj jezdí i přes Židlochovice, i tady ale lidé musejí přestupovat do jiného vozidla.

Definitivní řešení spojení Hustopečí s Brnem přijde podle krajského radního Jaroslava Pospíšila nejdříve v příštím roce. „V letošním druhém pololetí budou mezi Brnem a Břeclaví časté výluky vlaků a řada spojů bude stejně nahrazena náhradními autobusy,“ řekl Pospíšil.

Větší šanci na změnu mají obyvatelé Židlochovic a Vranovic, ze kterých se od nového roku staly přestupní uzly. Chybí jim ale potřebné zázemí pro cestující nebo parkovací stání pro autobusy, které tak ucpávají silnice. Právě s vybudováním terminálů by měl kraj obcím pomoci.