Grémium ČSSD vyzvalo Drymla k rezignaci na funkci vicehejtmana, má se i omluvit

Praha - Nejvyšší vedení ČSSD vyzvalo senátora Vladimíra Drymla, aby rezignoval na funkci vicehejtmana Královéhradeckého kraje a opustil radu kraje. Dryml by se měl navíc za své chování omluvit poslankyni a předsedkyni hradecké ČSSD Haně Orgoníkové. Senátor se už ve středu omluvil šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, celé ČSSD i Orgoníkové za výroky, které v souvislosti s případem v médiích pronesl. To ale grémiu nestačí a ani Orgoníkové, která trvá na osobní omluvě v přítomnosti právníka. Dryml dnes znovu zopakoval, že odstupovat nehodlá ani z rady, ani ze Senátu a omlouvat se nebude.

„Svůj postoj neměním a neustoupím, nevidím důvod, proč bych odstupoval. Já se neměním, i když vím, že to je boj Dona Quijota se stranickými sekretariáty,“ prohásil po jednání grémia Dryml. Za celou kauzou vidí své stranické protivníky na královéhradecku, nepřátelé má prý ale i v Lidovém domě: „Je to otázka jen některých jedinců, kteří se snaží a poradců pana předsedy.“ To však předseda ČSSD Jiří Paroubek popřel, prý si nevšiml, že by Drymla některý z jeho poradců nutil říkat MF Dnes to, co pronesl. 
 
Orgoníková je s rozhodnutím stranického vedení spokojená. „Pokud se mi pan senátor bude omlouvat, tak bych byla ráda, aby to byla veřejná omluva,“ uvedla. Místopředseda strany Milan Urban si myslí, že celá kauza poškozuje sociální demokracii.

O jeho případu bude ještě v pondělí jednat krajský výkonný výbor ČSSD v Královéhradeckém kraji, který zatím žádné usnesení nepřijal. Radní Královéhradeckého kraje už doporučili zastupitelům, aby Drymla z krajských funkcí odvolali. Drymla k odstoupení vyzvali také hejtmani a předsedové krajských organizací ČSSD.

Reportáž Jana Osúcha a Radka Maleckého (zdroj: ČT24)

Hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD) ve středu oznámil, že předpokládá, že pro Drymlovo odvolání budou na jednání zastupitelstva 22. ledna hlasovat všichni sociálnědemokratičtí zastupitelé kromě Drymla. Pro Drymlovo odvolání budou nejspíše hlasovat také zástupci koaličních SNK ED a KDU-ČSL, zřejmě se připojí také opoziční KSČM.

Senátor podle médií sháněl na Orgoníkovou kompromitující materiály a kvůli tomu navštívil i detektivní agenturu. Při setkání s domnělým detektivem pak 11. prosince obvinil Orgoníkovou ze zneužívání veřejných peněz v hradeckém kraji. Dryml ale tvrdí, že si žádnou detektivní kancelář kvůli získávání informací na Orgoníkovou neobjednával, pouze vyhověl pozvání na jedinou schůzku, která byla provokací, a že se ničeho nezákonného nedopustil. V minulých dnech čelil výzvám k odstoupení nejméně z krajských funkcí, které zastává, to ale odmítl.