Fiala obhájil post předsedy. ODS je podle něj obnovená a připravená vládnout

Fiala obhájil křeslo předsedy. Důvěru mu dalo 93 procent delegátů (zdroj: ČT24)

Petr Fiala byl na kongresu ODS opět zvolen předsedou strany, získal 93 procent hlasů. Z nejužšího vedení naopak vypadl europoslanec Jan Zahradil. Na postu prvního místopředsedy ho střídá místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija. Fiala v projevu zdůraznil, že ODS už není rozhádaná a unavená. Během dvou let se změnila v odhodlanou politickou stranu, která je připravená znovu vládnout. Tvrdě také zkritizoval vládu. Příliš podle něj zasahuje do svobod lidí a „projídá“ budoucnost Česka.

„Ještě před rokem byla ODS mnohými označována za mrtvou stranu, která nemá co nabídnout. Ukázalo se ale, že přání bylo otcem myšlenky. ODS je zde, obnovená a připravená znovu vládnout… Dokázali jsme změnit k lepšímu sebe a totéž dokážeme i s Českou republikou,“ řekl Fiala ve svém úvodním projevu. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na to reagoval slovy, že je vyděšen připraveností ODS opět vládnout. Vláda občanských demokratů byla podle premiéra katastrofou. „Jestli je pan premiér Sobotka zděšen, tak mi to nijak nevadí. Já jsem zase zděšen z toho, jakým způsobem v Česku vládne s panem Babišem,“ poznamenal naopak Fiala.

ODS podle Fialy udělala chyby, ale zaplatila za ně: „Každý se může nyní podívat na to, co jsme dokázali, každý ví, co jsme prosazovali a čemu jsme věřili, i když se to ne vždy stoprocentně povedlo. To je velký rozdíl oproti populistům, kteří nemají žádnou historii, nebo mají jen osobní historii zahalenou v mlze, a kteří hlavně nemají žádný názor.“

Chyby neudělal jenom ten, kdo nemá žádnou historii a nic nedělal.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Fiala se v projevu opřel i do vlády. Dobrá budoucnost České republiky je podle něj ohrožená: „Politický a ekonomický vývoj v naší zemi určují lidé, kteří věří, nebo, a to je horší možnost, vědomě využívají socialistických a populistických receptů, o kterých nás minulost učí, že nejsou řešením, ale zdrojem problémů.“

Dlážděná cesta do socialistického pekla

Politika ČSSD je podle Fialy založená na omezování osobních svobod, vychovávání, kvótách, regulaci a příkazech. Varoval před „dobrými úmysly vlády, kterými je dlážděna cesta do socialistického pekla“. Zmínil například plánovaný zákaz kouření v restauracích, omezení provozu obchodů o svátcích nebo zavedení možnosti úřadů kontrolovat, čím lidé topí. 

Vláda podle Fialy křiví trh, znesnadňuje život drobným podnikatelům a projídá budoucnost Česka. Hospodářská prosperita, které se v poslední době těšíme, podle něj není zásluhou kabinetu, ale aktivních lidí. ODS proto v nadcházejícím období nabídne zlevnění ceny práce a zjednodušení daňového systému. Fiala také slíbil případné okamžité zrušení elektronické evidence tržeb, pokud se vládě povede záměr prosadit přes odpor opozice.

Neopomenul ani poznámku směrem k migrantům. Stát má podle něj místo omezování své občany chránit, což vláda nezvládá. „Dobře se staráme o hosty, špatně o domácí,“ uvedl s odkazem na incidenty v německém Kolíně nad Rýnem, kde skupiny migrantů osahávaly ženy. Je podle něj možné, že se něco podobného stane i v Česku a země není připravena na ochranu svých občanů.

Fiala: Sobotka nechává Zemanovi moc volného prostoru

Kritizoval také integrační snahy Evropské unie a nevůli vlády bránit národní zájmy. Zároveň dodal, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nechává moc volného prostoru prezidentovi Miloši Zemanovi.

obrázek
Zdroj: ČT24

V projevu Fiala nevynechal ani předsedu ANO a ministra financí Andreje Babiše a jeho firmy. „Vládní rohlíky“ podle něj nepotřebují konkurenci drobných pekařů. „V hospodách, které provozuje stát, tam si to s klidem předepište. Ale tam, kde soukromí obchodníci nabízí něco soukromému kupujícímu, tam to nechte na nich,“ uvedl k regulaci trhu.

ODS chce být opět nejsilnější pravicí

„Oligarchická chobotnice prostupující z byznysu do médií a politiky se nás spolu s ochotně přisluhující levicí pokouší přesvědčit, že dosavadní vývoj byl špatný a zdrojem všeho negativního byly konzervativně-liberální ideje, které kladly důraz na rozvoj osobních svobod a volného trhu,“ poznamenal. ODS ale podle Fialy měla mnohem víc úspěchů než chyb a je připravená mít politickou odpovědnost.

„Máme jasnou vizi, jak zajistit dobrou budoucnost pro občany… Máme recepty, které fungují. Umíme dělat politiku, která slouží lidem,“ zdůraznil. Na závěr projevu Fiala delegáty vyzval ke společné cestě do voleb, které podle něj budou rozhodovat o tom, zda v Česku zůstane demokracie a svoboda jednotlivců.

Kdo chce žít normálně, rozhodovat o sobě, žít ve státě, který je bezpečný a funkční, ale neobtěžuje občany, necpe se jim do života, ten může volit ODS.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Udženija první místopředsedkyní

Fiala obhájil post předsedy po dvou letech. Získal 436 z 469 odevzdaných hlasů. Ve volbě neměl konkurenta, a spolustraníky proto požádal o silný mandát, aby mohl vést ODS k podzimním krajským a senátním volbám a příští rok také do sněmovny. „Jsem velmi rád, že jsem dostal mimořádně silný mandát. Jsem si vědom té důvěry,“ řekl po zvolení.

Preference ODS pozvolna rostou, což podle Fialy znamená, že cesta, kterou strana jde, je dobrá. „Chceme být znovu nejsilnější pravicovou stranou a myslím, že už se jí v těchto měsících a dnech stáváme. Potvrdíme to ve volbách,“ dodal.

Projevy kandidátů na prvního místopředsedu (zdroj: ČT24)

Nová tvář je naopak na postu prvního místopředsedy. Místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija získala 239 hlasů a s převahou porazila stávajícího prvního místopředsedu a europoslance Jana Zahradila (113 hlasů) i dosavadního řadového místopředsedu a senátora Miloše Vystrčila (109 hlasů).  

Ve volbě řadových místopředsedů pak vedle Martina Kupky, Miloše Vystrčila a Evžena Tošenovského uspěla také starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová. Do vedení strany se naopak znovu nedostal poslanec Martin Novotný.

Strana má nyní necelých 15 tisíc členů. Ve srovnání s rokem 2010 je to téměř o polovinu méně. Průzkumy preferencí jí dávají naději na setrvání ve sněmovně. Pokud by volby byly teď, získala by ODS podle průzkumů zhruba 8,5 procenta.

Vystudoval obor český jazyk a dějepis na tehdejší Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita, 1988). V roce 1996 se stal docentem a v roce 2002 jako vůbec první v Česku profesorem pro obor politologie. Specializuje se na srovnávací politologii a evropskou politiku.

Praxe: Po studiích pracoval jako historik v Muzeu Kroměřížska, redaktor Lidové demokracie nebo v nakladatelství Atlantis. Na Masarykově univerzitě spoluzakládal katedru politologie, byl i ředitelem Mezinárodního politologického ústavu (1996-2004) a krátce vedl Fakultu sociálních studií.

V letech 2004 až 2011 působil Fiala na Masarykově univerzitě jako rektor. Vedl také Českou konferenci rektorů (2009-2011) a do května 2012 byl devět měsíců prorektorem MU.

Politika: Od září 2011 do dubna 2012 působil jako hlavní vědecký poradce premiéra Petra Nečase, od května 2012 do července 2013 byl jako nestraník ministrem školství v Nečasově vládě. V roce 2013 vedl jako bezpartijní kandidátku ODS v Jihomoravském kraji, stal se tehdy poslancem a v listopadu téhož roku vstoupil do strany. V lednu 2014 byl zvolen předsedou ODS. V roce 2017 byl znovu zvolen do sněmovny, od listopadu téhož roku je jejím místopředsedou.

Rodina: Fiala je ženatý, má tři děti. 

Petr Fiala
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK