Elitnímu útvaru policie chybí sto lidí

Praha - Z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) odcházejí zkušení policisté. Jako důvod uvádějí, že místo pronásledování nejhorších zločinců musejí honit obyčejné zloděje. Podle mluvčího útvaru chybí konkrétně 106 lidí - tedy více než pětina. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Před několika dny ÚOOZ opustila jedna z opor - šéf odboru násilí Petr Plaňanský. Další odchody jsou na spadnutí. Důstojník, který útvar opouští, uvedl, že jeho nadřízení dávají přednost vyšetřování krádeží aut a starožitností. „Na ty velké věci, jako je prorůstání mafií do politiky, nekladou žádný důraz,“ řekl policista.

Přitom podle dalšího detektiva nyní v České republice fungují minimálně dvě skupiny typu Berdychova gangu, tedy mafiánů spolupracujících s policií, aniž jim někdo šlape na paty. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta to vysvětluje tím, že jeho podřízení dodělávají starší kauzy, takže žádné nové velké neotvírají. Šlachtovi nadřízení jsou s jeho prací spokojeni.

Zatímco za bývalého šéfa Jana Kubiceho, který ÚOOZ vedl až do letošního února, elitní detektivové obvinili čtyřicetičlenný Berdychův gang, odhalili vraždy kolem Františka Mrázka či vyděračskou skupinu z Karlovarska, největším úspěchem současného týmu je zadržení dvanácti lidí podezřelých z kuplířství, píše MfD.