Dvouletý Martin se ve Francii připravuje na operaci, naplánována je na konec týdne

Události: Martin se syndromem AADC se chystá na operaci ve Francii (zdroj: ČT24)

V nemocnici ve francouzském Montpellier se na zákrok připravuje dvouletý Martin trpící těžkou formou syndromu AADC, což je velmi vzácné onemocnění nervového systému. Nadějí pro něj je genová terapie. Specifickou léčbu zdravotní pojišťovny nehradí. Na nákladný zákrok se vybralo ve veřejné sbírce sto padesát milionů korun.

„Přijímáme až dvě stě čtyřicet pacientů ročně. Stará se o ně dvanáct tisíc zdravotníků, dva až tři tisíce z nich tvoří lékaři,“ přiblížila ředitelka nemocnice CHU Montpellier Anne Ferrerová. Zařízení se specializuje na případy, s nimiž si jinde nevědí rady. Jako je právě léčba dvouletého Martina z Česka.

„Malý pacient absolvoval v této nemocnici už řadu předoperačních vyšetření, další ho ještě čekají. Lékaři naplánovali operaci na přelom ledna a února,“ doplnil zahraniční zpravodaj ČT Jan Šmíd. 

Podobné vzácné genetické onemocnění má asi sto dvacet lidí na celém světě. Standardní léčba mírní pouze některé příznaky nemoci. Chlapec nyní bez pomoci neudrží vzpřímenou hlavu a zákrok by měl jeho stav výrazně zlepšit.

„Neslibujeme úplné uzdravení, říkáme to otevřeně. Výrazně ale zlepšíme kvalitu života, zmírníme symptomy nemoci, zejména pohybové i řečové. Ukázaly to podobné zákroky v minulosti,“ uvedla pediatrička Agathe Roubertieová.

Míra vyléčení závisí na celkovém stavu pacienta, jednotlivé případy se liší. Zákrok je naplánován na konec týdne, měl by u něj být i lékařský tým z pražského Motola. Obě nemocnice jsou v úzkém kontaktu, francouzská strana si spolupráci pochvaluje. „Odbornost je na velmi vysoké úrovni, komunikace je výborná a operativní. Je radost s takovým týmem spolupracovat, je to pro mě pocta,“ ujišťuje Roubertieová. 

Ferrerová však upozornila, že kvůli lekařskému tajemství nesmí podávat o Martinovi žádné informace. „Jsme rádi, že můžeme pomoci hlavně dětským pacientům, aby jejich příběhy měly šťastné konce,“ dodává.

S podobnými operacemi začala nemocnice v Montpellier před necelými čtyřmi lety. Po zákroku by měl malý Martin zůstat ještě dva týdny ve francouzské nemocnici a přibližně v polovině února by se mohl, v závislosti na celkovém stavu, vrátit do Čech.