Duben přišel s mrazy a sněhem, příští týden už ale bude 15 stupňů

Praha – Příští týden by měl skoncovat s mrazivým počasím, teploty vyskočí až na 15 stupňů Celsia. Konec března a začátek dubna byl v ČR mimořádně chladný, na mnoha měřicích stanicích padaly teplotní rekordy.

Podle hydrometeorologů by se zatažená obloha se slabým sněžením měla udržet až do neděle, přes šest stupňů Celsia se však do té doby nevyšplhají ani nejvyšší denní teploty. Příští týden by už ale mohl přinést polojasnou oblohu. Nejvyšší denní teploty ukáže zpočátku teploměr okolo 4 až 9 stupňů, ve druhé polovině týdne 10 až 15 stupňů.

Duben začal rekordně chladným počasím. Nejnižší zaznamenanou dubnovou teplotu hlásila v pondělí 1. dubna například stanice Krásné Údolí na Karlovarsku, kde bylo minus 10,3 stupně Celsia, v Brně Tuřanech pak minus 6,3 stupně. Ještě chladnější bylo úterý, které přineslo dosud nejnižší dubnové teploty třeba ve Frenštátu pod Radhoštěm, minus 12,9 stupně. V Jevíčku pak bylo jen o stupeň tepleji.

  • Začátek měsíce přinesl na některých stanicích i rekordní sněhovou pokrývku, dosavadní dubnové sněhové maximum zaznamenala například Světlá hora na Bruntálsku, 30 centimetrů, Měděnec na Chomutovsku, 29 centimetrů nebo Opava, 28 centimetrů.
Předpověď počasí ČT (zdroj: ČT24)