Dostane Rath ušlé náhrady? Soud rozhodne až po rozsudku v korupční kauze

Nejvyšší soud přerušil řízení ve sporu Davida Ratha o poslanecké náhrady za dobu, kterou strávil ve vazbě. Soudy Rathovi přiznaly vyplacení necelých 300 tisíc korun od Poslanecké sněmovny, dolní komora ale s verdiktem nesouhlasila a podala dovolání. Soud nyní řízení přerušil, chce počkat na nové rozhodnutí v Rathově případu.

Rath dostával po celou dobu strávenou ve vazbě plat poslance v plné výši. Sněmovna mu také hradila výdaje na odborné a administrativní práce, na asistenta, telefonní poplatky a internet a také příspěvek na kancelářský materiál včetně nájemného za regionální kancelář poslance v jeho volebním kraji a její vybavení.

Poslanci však nevyplácela takzvané víceúčelové paušální náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu – a právě těch se někdejší středočeský hejtman domáhá. Odvolací soud o sporu rozhodl v dubnu minulého roku. Potvrdil rozhodnutí první instance a přikázal Poslanecké sněmovně doplatit bývalému poslanci Davidu Rathovi poslanecké náhrady 280 000 korun. Sněmovna měla Rathovi uhradit také úroky z prodlení a dále zhruba 96 000 Kč za náklady soudního řízení.

Nejvyšší soud, kde případ skončil, ovšem rozhodnutí odložil. Česká televize informaci zjistila ze soudní databáze a potvrdil ji bez dalších podrobností mluvčí soudu. Podrobnosti sdělil advokát Poslanecké sněmovny Marek Nespala. „Zcela logicky jsem navrhoval, aby bylo řízení přerušeno už u Obvodního soudu pro Prahu 1. Až Nejvyšší soud mně dal za pravdu. Nicméně rozsudek je pravomocný a na základě něho bylo plněno.“

Pokud by byl Rath pravomocně zproštěn obžaloby, částka se bude muset vracet. Za způsobenou škodu (mimo jiné na poslaneckých náhradách) by pak totiž odpovídal stát prostřednictvím ministerstva spravedlnosti.