Dohnal se vrátil do čela Vězeňské služby. A začal odvolávat

Staronový ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal zahájil personální změny. Podle zdroje z bezpečnostního sboru odvolal několik náměstků a další vedoucí manažery. Do funkce se vrátil minulý týden poté, co Městský soud v Praze zneplatnil jeho loňské odvolání.

O místo přišel náměstek pro bezpečnost Milan Brendl, náměstek pro logistiku a IT Miroslav Honzík a náměstek pro vzdělávání Pavel Horák. Ve funkci skončil i ředitel kanceláře ředitele Robert Káčer, který stejnou pozici zastával i za prvního Dohnalova působení v čele Vězeňské služby.

Dalšími odvolanými jsou ředitelka odboru investic, centrálních nákupů a EU fondů Žaneta Vika a personální ředitelka Eva Chalupná. Bezpečnostní sbor zatím oficiálně potvrdil pouze odvolání Honzíka, Viky a Chalupné. Obě ženy prý budou na generálním ředitelství pokračovat jako právničky.

Pelikán: Každý manažer má právo vybrat si svůj tým

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán informoval, že mu staronový šéf Vězeňské služby změny avizoval dopředu. „Myslím, že každý ministr by měl mít právo vybrat si svůj nejbližší tým,“ podotkl Pelikán.

Zdroj ČTK řekl, že výpověď lidem oznamoval Dohnal společně s ředitelem plzeňské věznice Petrem Vlkem a ředitelem Věznice Olomouc Jiřím Ruprechtem. Zda mají uvolněná místa náměstků nahradit právě oni, zatím není jasné. 

Dohnal odvolal tři manažery z vedení sboru (zdroj: ČT24)

Válkové navzdory

Dohnala z funkce na jaře 2014 odvolala tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO), svůj krok vysvětlovala ztrátou důvěry a údajnými problémy v hospodaření. Dohnal se od počátku svému odvolání bránil a minulý týden dosáhl pravomocného rozhodnutí soudu.

Podle něj nemá ministr spravedlnosti pravomoc odvolat generálního ředitele Vězeňské služby na základě své volné úvahy, ale může tak učinit výhradně z důvodů vyjmenovaných v zákoně o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. To prý na jaře 2014 nenastalo. Dohnalovým návratem do funkce musel velení Vězeňské služby opustit Pavel Ondrášek.

Je jeden ředitel, nebo dva? Ministr a exministryně se neshodnou

Ministr Pelikán má za to, že z právního hlediska velí Vězeňské službě od pátečního večera Dohnal. Názor, že by generálním ředitelem nadále zůstával i Ondrášek, odmítl. Odkázal na obdobné rozhodnutí ohledně ústeckého krajského státního zastupitelství, kde panovalo „dvojvládí“ mezi žalobci Jiřím Křivancem a Janem Jakovcem.

„Rozhodnutí Nejvyšší správního soudu ve věci Jakovec - Křivanec je zcela jasné: okamžikem právní moci soudního rozhodnutí ožila funkce generála Dohnala a generál Ondrášek mu musí jako později jmenovaný ustoupit,“ prohlásil.

Válková je přesvědčená o opaku. „Pochopitelně existují dva (ředitelé), ať se nám to líbí, nebo ne, a pan ministr to dobře ví,“ řekla. „Prováděná opatření by měla být ve shodě. Personální čistka je velmi nerozumná, jsem si jistá, že by s ní generál Ondrášek nesouhlasil. Proto je to zpochybnitelný akt a od dotčených osob hrozí žaloby.“