Do Prahy přiletí nový papežský nuncius, začne vybírat možné nástupce kardinála Duky

Nový apoštolský nuncius pro Českou republiku – arcibiskup Charles Daniel Balvo – přiletí do Prahy příští týden. Ve čtvrtek 22. listopadu ho na Letišti Václava Havla přivítá pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Na nového zástupce Vatikánu se v Česku čeká také proto, že začne vybírat kandidáty na možného Dukova nástupce v pozici pražského arcibiskupa.

Duka letos dosáhl věku 75 let, po němž církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Papež František ho sice na jaře vyzval, aby ve funkci setrval, avšak s dovětkem „dokud nebude stanoveno jinak“.

Proti jeho pokračování protestovali křesťanští aktivisté, kteří napsali papeži dopis. Vadil jim údajný příklon Dominika Duky k nacionalismu. Proto vyzvali papeže, aby Dukovi neprodlužoval mandát. Na Dukovu obrany vznikla naopak petice, kterou podepsalo i několik poslanců, k obraně Duky se připojil mimo jiné i Institut Václava Klause. 

Nuncius by měl papeži poskytnout několik návrhů možných kandidátů, o kterých má získat informace přímo v Česku. Spekuluje se o královéhradeckém biskupovi Janu Vokálovi a litoměřickém biskupovi Janu Baxantovi či o mladších, současném plzeňském biskupovi Tomáši Holubovi nebo českobudějovickém biskupovi Vlastimilu Kročilovi.

Předchozí nuncius skončil v Praze letos kvůli věku

Letos kvůli dovršení věkové hranice 75 let skončil na pozici nuncia v Praze Giuseppe Leanza, který v Česku působil od roku 2011. V březnu mu prezident Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka, druhé nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Leanza řád dostal podle Hradu za vynikající zásluhy za rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

Jeho nástupce, 67letý Balvo, v minulosti působil jako rada Apoštolské nunciatury v České republice. V diplomatických službách Vatikánu je už přes 30 let. Postupně sloužil v diplomatických zastoupeních v Ghaně, Ekvádoru, Chile, v České republice, Jordánsku a Litvě.

V dubnu 2005 byl jmenován apoštolským nunciem na Novém Zélandu, Cookových ostrovech, ostrově Fidži, Marshallových ostrovech, Kiribati, ve Federativních státech Mikronésie, Nauru, Palau, na ostrově Samoa, Tongu a Vanuatu a apoštolským delegátem Oceánie.

O osm let později byl jmenován apoštolským nunciem v Keni a stálým pozorovatelem Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a pro lidská sídla (UN-Habitat). Koncem roku 2013 byl potom jmenován apoštolským nunciem v Súdánu.