ČSSD v druhém kole podpoří Válkovou z ANO, Harapes Bělohradského

Vedení pražské sociální demokracie podpořilo před druhým kolem senátních voleb v Praze 11 kandidátku ANO Helenu Válkovou. Naopak neúspěšný kandidát za ANO v Praze 6 Vlastimil Harapes doporučil kandidáta zelených a ČSSD Václava Bělohradského.

Helena Válková, kterou o post ministryně spravedlnosti připravila kritika i z hnutí ANO, se o křeslo v horní komoře Parlamentu utká se zastupitelem Ladislavem Kosem z Hnutí pro Prahu 11. Toho podporují zelení, piráti i lidovci.

Místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš (TOP 09), který skončil se 14 procenty na čtvrtém místě, nepodpořil před druhým kolem žádného z kandidátů. Místní koalice jeho strany s Hnutím pro Prahu 11 a ANO se letos rozpadla, TOP 09 navíc podpořila odvolání Ladislava Kosa z funkce místostarosty městské části.

Praha 6: Čuňas doporučil Růžičku

V obvodu Praha 6 mají sociální demokraté spolu se Stranou zelených v senátním finále filozofa Václava Bělohradského, kterého čeká duel s ředitelem gymnázia Jiřím Růžičkou (za TOP 09).

Bělohradského podpořil neúspěšný kandidát ANO a bývalý tanečník Vlastimil Harapes. Růžičku naopak doporučil voličům bývalý disident František „Čuňas“ Stárek, který kandidoval za ODS a skončil třetí.

Praha 10: ANO se o podpoře radí

Senátora vyberou i voliči v Praze 10, kde do druhého kola postoupila opoziční zastupitelka Renata Chmelová (za KDU-ČSL) a lékař Jiří Holubář (za TOP 09). Chmelová získala 22,8 procenta hlasů, její soupeř o rovná tři procenta hlasů méně.

Holubáře prostřednictvím sociální sítě podpořil bývalý ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz, který kandidoval za Hnutí pro Prahu a v letech 2008 až 2014 byl senátorem za ODS.

Koho doporučí hnutí ANO by mělo být jasné dnes odpoledne, uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO), která skončila na třetím místě. Dosavadní senátorka za Prahu 10 Ivana Cabrnochová (SZ+ČSSD), která mandát neobhájila, oznámila jen to, že nepodpoří Renatu Chmelovou.

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu se koná v pátek 14. a sobotu 15. října. Voliči budou moci hlasovat první den od 14 do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin.