ČHMÚ bude mít méně profesionálních pozorovatelů

Události: Méně profesionálních pozorovatelů (zdroj: ČT24)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) bude mít méně profesionálních pozorovatelů. Vyžádalo si to ministerstvo životního prostředí. Běžně používané předpovědi tato změna sice neohrozí, z dlouhodobého hlediska se však může zhoršit kvalita dat, která Češi sbírají pro odborníky z celého světa.

Profesionální pozorovatelé kromě přímého pozorování zajišťují i provoz nejdůležitějších stanic. Kontrolují naměřené údaje i přístroje a každou hodinu posílají zprávu o stavu počasí. Postupně skončí až třetina z nich.

Například na střeše Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy sledují meteorologové vývoj počasí nepřetržitě od roku 1920. Měření tam bude pokračovat dále, konkrétní údaje už ale zajistí automatické přístroje. Data o celkovém stavu počasí či množství oblačnosti se tam dále sledovat nebudou. „Žádný přístroj nám neřekne, o jaký druh oblačnosti se jedná. Od toho tam je pozorovatel,“ říká meteorolog a profesionální pozorovatel ČHMÚ Milan Karger.

„Nastane pravděpodobně to samé, co nastalo i v Německu, kde na automatická pozorování ale přešli v plném rozsahu. My to v tuto chvíli ještě částečně zajišťujeme našimi pozorovateli,“ sdělil ředitel ČHMÚ Mark Rieder.

„Národní meteorologické služby na celém světě postupně snižují počty pozorovatelů a přecházejí na automatizovaná měření a pozorování. Z pohledu ministerstva životního prostředí zůstává zachovaný požadovaný sběr dat, snižuje se ale nákladovost služby,“ okomentovala mluvčí resortu Veronika Krejčí.

Ředitel ČHMÚ Mark Rieder komentuje propouštění meteorologů (zdroj: ČT24)

Stanice na letištích zůstanou beze změny

Páteřní meteorologické stanice dodávají klíčová data pro předpověď počasí. Údaje navíc míří i do světových databází a globálních modelů. Méně přesných dat může z dlouhodobého pohledu znamenat menší možnosti pro vědce.

Páteřních stanic je v Česku celkem 38. Plně automatické jsou od začátku čtyři – mimo jiné v Českých Budějovicích nebo na Sněžce. V Plzni a v Ústí nad Labem pozorovatelé skončili už loni na podzim. Na stanicích Praha Karlov, Doksany a Košetice končí letos.

Na dalších čtrnácti stanicích bude pozorovatelů méně a omezí se například noční provoz. Beze změny zůstanou klíčové stanice na letištích nebo u jaderných elektráren.

Vedle profesionálních pozorovatelů ČHMÚ spolupracuje i s pozorovateli dobrovolnými. Ti kontrolují některé menší stanice, na kterých se například měří jen teplota.