Čeští výsadkáři cvičí spolu s Američany obsazení nepřátelského letiště

Čeští výsadkáři cvičí v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Spolu s Američany trénují obsazení letiště i dobývání nepřátelských pozic. Používají přitom nové vybavení, hlavně padáky a zbraně, které je mají přiblížit alianční špičce. Pětidenní cvičení Sky Soldier II skončí v pátek a v letošním roce je to největší podobné cvičení v Česku.

První jednotka seskočila v ralských lesích už v pondělí, ta měla za úkol zajistit průzkum oblasti. V úterý ji následovalo dalších 120 výsadkářů, kteří se brzy po seskoku a seřazení pustili do útoku a obsazení předem vytipovaných objektů.

„Tento druh operací v podstatě začínáme cvičit po dlouhé době, loni byl první ročník, letos máme druhý a zase je to o úroveň výš,“ pochvaluje si náčelník štábu Robert Šiška ze 43. výsadkového praporu Chrudim.

Ve středu se pak do cvičení zapojil i mohutný letoun C-17 Globemaster, který odstartoval ze základny v bavorském Grafenwöhru a nad letištěm vysadil jako posily americké parašutisty, kteří pomáhali českým kolegům dobýt v okolí dva mosty i zajistit blízkou linii předválečného lehkého opevnění.

Společné cvičení českých a amerických výsadkářů
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Do cvičení se zapojilo celkem 400 výsadkářů

Velitel jednotky má během cvičení k dispozici i bitevníky L-159 nebo transportní letouny CASA, které vojákům přivezou zásoby munice a potravin. „Je to největší letošní cvičení výsadkových jednotek v tomto roce. To není málo, když cvičí 250 českých výsadkářů a 150 amerických výsadkářů,“ uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář, který se přijel na cvičení podívat.

V letošním roce je to největší podobné cvičení u nás (zdroj: ČT24)

Čeští výsadkáři mají při cvičení možnost vyzkoušet novou techniku a vybavení z posledních dvou let. K dispozici mají nové padáky, závěsné vaky na zásoby i nové zbraně. „Máme tady už vojáky s novou zbraní Bren. Mají nové pistole a padáky jsou v užívání dva roky. Myslím si, že už jsme schopní dneska dostát našim závazkům a můžeme působit výsadkovou jednotkou v alianční struktuře,“ dodal Josef Bečvář.

Cílem cvičení je natrénovat jednotlivé postupy při podobném nasazení i procvičit spolupráci s americkými jednotkami. Specifické pro vojáky je, že jsou nasazeni v prostoru, který je pro ně neznámý. Bývalý vojenský prostor, ve kterém sídlila sovětská vojska, je totiž od počátku 90. let pod civilní správou a poslední armádní cvičení se tam konalo zhruba na přelomu tisíciletí.