Cermat opravil špatně zadaná pořadí uchazečů o studium, oznámil Krejčí

Události: Přijímací zkoušky (zdroj: ČT24)

Cermatu se podařilo napravit špatně zadaná pořadí uchazečů o studium, která dostal od desítek středních škol. Výsledky oznámí ve středu v systému DiPSy a na veřejně přístupných místech na školách. Podle ředitele státní organizace Miroslava Krejčího chyby nebudou mít pro žáky žádné důsledky.

„V tuhle chvíli jsou všechny chyby opraveny a nic nebrání tomu, abychom ve středu zveřejnili výsledky,“ sdělil Krejčí v úterý ráno ve vysílání ČT24.

Popsal, že už se nemůže znovu pustit rozřazovací algoritmus, který byl v pátek spuštěn naposled. „Ručně analyzujeme, kterých uchazečů se to dotkne. Ze které školy, kam se mají přesunout na vyšší prioritu, zapíšeme to do dat a informujeme ředitele dotčených škol, že někomu ubyl uchazeč a někomu přibyl,“ vysvětlil Krejčí.

Organizace podle něj ve středu vyhlásí výsledky v takovém stavu, jako kdyby školy žádné chyby neudělaly. „Nebude tedy nutné, aby někdo kvůli tomu podával odvolání. Všechny chyby budou napraveny,“ řekl Krejčí v pondělí večer.

Studio 6: Ředitel cermatu Krejčí ke špatnému zadání pořadí uchazečů o SŠ (zdroj: ČT24)

Škol, které se dopustily pochybení, bylo podle něj kolem deseti. Na většině z nich byly chyby u dvou či čtyř uchazečů. Školy zájemcům o studium například nepřičetly body za účast na olympiádách nebo zaměnili výsledky uchazečů se shodným jménem.

Jednotné přijímací zkoušky se konaly v dubnu. Podle posledních dat zveřejněných ministerstvem školství se na střední školy včetně těch s výučním listem i bez něj letos hlásí do všech forem studia asi 157 tisíc lidí, z toho do denní formy studia téměř 152 tisíc.

Cermat již uchazeče rozdělil minulý čtvrtek, v pátek ale výsledky stáhl a rozřazení uchazečů udělal znovu, informoval Deník N. Důvodem byly podle portálu chyby některých škol. „Několik desítek ředitelů špatně stanovilo pořadí uchazečů. Šest ředitelů udělalo fatální chybu, kdy nastavili více než tisíci uchazečům, že nesplnili kritéria přijímacího řízení, ačkoliv je splnili. Ti všichni pak nebyli přiděleni na školu, kam mohli být přijati,“ řekl v pátek Deníku N Krejčí.