700 tisíc lidí si ještě nevyměnilo řidičák, další miliony pak autolékárničku

Praha - V Česku si ještě nevyměnilo řidičský průkaz až 700 tisíc lidí. Další miliony řidičů pak ještě čeká výměna autolékárničky. Obě změny začnou platit už od ledna. Tentokrát se naopak oproti loňsku nebude měnit cena dálničních známek. I pro následující rok zůstane na 1 200 korunách. Další avizovanou dopravní novinkou mělo být také povinné přezutí aut na zimní pneumatiky od listopadu do března. Návrh však v této podobě zatím neprošel.

Ministerstvo dopravy už přes rok vyzývá k obměně řidičských oprávnění, ale lidé, kterých se to týká, se do toho příliš nehrnou. Od ledna přišlo na úřady jen asi 300 tisíc šoférů. Na řidiče, kteří nechají cestu na úřad na poslední chvíli, pak čekají fronty na podání žádosti, následně tři týdny čekání na nový doklad a při odložení výměny zase problémy s policií.

Zákonná lhůta pro vydání nového ŘP je do 20 dnů od podání žádosti, a jelikož se jedná o povinnost z platné právní úpravy, není výměna ŘP zpoplatněna.

Zdroj: www.vymentesiridicak.cz

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

„Jsou to řidičské průkazy mezi lety 1994 až 2000, v současné době se to týká téměř 700 tisíců lidí, jsou to často lidé v produktivním věku mezi 30-40 lety,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

„Řidič, který nebude mít platný řidičský průkaz po 1. 1. 2011, tak se dopouští přestupkového jednání,“ uvedl ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Podrobnosti k výměně řidičáku nabízí ministerstvo dopravy na této stránce. Na svém oficiálním webu zase zveřejňuje závazné novinky k podobě autolékárniček od ledna 2011. „Jsou tam tři novinky: Je to resuscitační maska, je to leták o tom, jak poskytnout první pomoc a je to tzv. isotermická fólie,“ uvedl Hanzelka.

Naopak jízda po dálnici by tentokrát neměla doznat větších změn. Dálniční známka bude stát opět 1 200 korun a oficiálně zatím ministerstvo dopravy nerozhodlo ani o zpoplatnění dalších úseků nebo třeba o zdražení mýta.

„Samozřejmě se začínají objevovat náznaky a snahy ministerstva dopravy zvyšovat sazby mýtného. My říkáme, že o těchto věcech nemůžeme diskutovat,“ uvedl Vojtěch Hromíř ze sdružení dopravců Česmad Bohemia.

Další dopravní novinkou mělo být také povinné přezutí všech vozidel na zimní pneumatiky od listopadu do března. Návrh ale v této podobě zatím neprošel, přezuto tak dál musí mít řidiči jen tam, kde je značka „povinná zimní výbava“.