Vondrouš na World Press Photo: Třetí Čech na 1. místě, třetí úspěch Institutu

Opava - Fotograf agentury ČTK Roman Vondrouš, který jako teprve třetí Čech v historii získal hlavní cenu v jedné z kategorií největší soutěže novinářské fotografie Word Press Photo, je absolventem bakalářského studia a studentem 5. ročníku Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. Vondrouš letos vyhrál v kategorii sportovní fotografie, a to za snímky z Velké pardubické. „Je to další úspěch naší školy a skvělá zpráva. Na World Press Photo 2013 totiž zaslalo 5666 fotografů ze 124 zemí 103 481 fotografií,“ řekl mluvčí Slezské univerzity Ivan Augustin.

Oceněný cyklus Dostihy, jehož těžiště představují snímky z Velké pardubické, není náhodný. „Vondrouš mnohostranně a mnohovrstevnatě ukazuje dostihový sport od záběru z přípravy žokejů v zákulisí a slavnostního defilé přes dramaticky zobrazenou jízdu, k jejíž vizuální působivosti přispěla i chumelenice, až po pád jezdce z koně,“ zdůraznil Augustin.

Dodal, že autor se fotografování dostihů věnuje 12 let. Také bakalářskou práci na Institutu tvůrčí fotografie věnoval pardubickému fotografovi Vladimíru Davidovi, který se specializoval na dostihy.

Vondroušův záběr je ale širší. „Při univerzální práci fotoreportéra dokáže uhájit prostor pro vlastní tvorbu. Svědčí o tom sociologicky pojatý cyklus Chataři či soubor Fragmenty metropole, ve kterém vyhledává nečekané vizuální kvality v prostředí sídlišť a periferií,“ uvedl Augustin. S touto sérií uspěl v roce 2010 i v soutěži Czech Press Photo, v níž už získal 11 cen a patří k nejúspěšnějším účastníkům.

Vondroušovo vítězství na World Press Photo je třetím úspěchem Institutu tvůrčí fotografie. Roku 2007 vyhrál polský posluchač Rafal Milach 1. cenu v kategorii Umění a zábava, loni dostal polský student Tomasz Lazar 2. cenu v kategorii Lidé ve zprávách.

Tomasz Lazar World Press Photo 2012 2. místo kategorie Lidé ve zprávách
Zdroj: ČT24/ITF Opava

Roman Vondrouš reagoval na své vítězství nadšeně: „Považuji to za největší úspěch, největší ocenění, jehož může fotograf dosáhnout. Velmi si ho vážím,“ uvedl fotograf. Dodal, že je rád, že uspěl právě v dostihovém sportu, který je jeho srdeční záležitostí.

Vondrouš je třetím Čechem, který získal první místo v některé z kategorií World Press Photo. „Záhy po založení soutěže, která tehdy probíhala v Haagu, slavil nečekaný úspěch tehdy dvacetiletý fotoreportér Stanislav Tereba se svým snímkem promáčeného fotbalového brankáře Miroslava Čtvrtníčka Brankář a voda, který vyhrál hlavní cenu a byl vyhlášen fotografií roku 1958,“ uvedl vedoucí opavského Institutu tvůrčí fotografie Vladimír Birgus. Dodal, že dnes by vítězství takové poklidné fotografie z události, která nějak nezahýbala světovými dějinami, bylo asi nemyslitelné.

O rok později vyhrál kategorii žánrových snímků Vilém Kropp za záběr Provinilec. Zachycuje malého chlapce, kterého kárá učitelka v mateřské škole. „Na další vítězství potom čekala česká fotožurnalistika dlouhých 38 let, dokud Antonín Kratochvíl, tehdy ještě žijící v USA, ale soutěžící za Českou republiku, nevyhrál kategorii portrétních sérii za expresivní černobílé portréty herce Willema Dafoea,“ řekl Birgus. V roce 2003 Kratochvíl vyhrál dvě kategorie, ve Všeobecných zprávách zvítězil jeho snímek obchodníků s drogami z vězení v Barmě, v kategorii Příroda a životní prostředí fotografie konžské ženy prodávající maso.

„Na World Press Photo uspěli i další čeští fotografové, například Bedřich Kocek, Zdeněk Lhoták, Roman Hejkot, Jan Šibík či Michal Novotný, ale žádný z nich se nedostal až na vrchol,“ dodal Birgus.