Vizovický zámek ukrýval hrob mnicha ze 13. století

Vizovice (Zlínsko) – Při výzkumu ve vizovickém zámku archeologové přišli na nečekaný nález - kostru člena cisterciáckého řádu z druhé poloviny 13. století. Jde mimo jiné o památku na klášter, který stával na místě dnešního zámku. Archeologický výzkum provází rekonstrukci zámecké kaple, nedávno tam byla objevena vzácná stříbrná mince z doby Přemysla Otakara II., která se na Moravě vyskytuje jen ojediněle.

Kostru bez lebky, která byla zřejmě v minulosti odstraněna, našli archeologové v základech zámku. Nález je podle Schenka o to významnější, že se zároveň našly další předměty umožňující přesnou dataci. Vedle mince znázorňující postavu s kopím a štítem a lva ve skoku na druhé straně se v úrovni skeletu našel také římsový okraj z druhé poloviny 13. století. Ze stejné doby pocházejí také nalezené architektonické prvky, které se objevily při drenážním výkopu vedle zámku.

Klášter ve Vizovicích pojmenovaný Rosa Mariae nebo též Smilheim byl založen Smilem ze Střílek a Brumova v roce 1261 coby dceřiný klášter velehradského kláštera. Do té doby byly Vizovice jen trhovou vsí. Klášter existoval do konce 15. století, poté na jeho místě vznikl renesanční, později barokní zámek. Z pozdějšího období našli archeologové také například knoflíky z období renesance.

Archeologové nalezli ve Vizovicích kostry již při výzkumu v roce 2008, tehdy dokonce i ženský a dětský skelet, nebyla však možná tak přesná datace jako nyní. Kompletní archeologický průzkum se ve Vizovicích nikdy neuskutečnil. Další výkopy plánují archeologové také v severní části zámku. „Očekáváme tam další nálezy. Nejen z období kláštera, ale také z doby, kdy se stavělo nové sídlo,“ podotkl Schenk.

Zámek byl vystavěn v letech 1750 až 1776. Na počátku 19. století přešlo panství příbuzenskou linií na rod Stillfriedů, ti jej vlastnili až do roku 1945. Po druhé světové válce se zámek dostal pod státní správu a od roku 1948 je přístupný veřejnosti. Součástí areálu je také zámecká zahrada v anglickém a francouzském stylu.