Ve Štramberku se předávali Bílí sloni

Štramberk - České a slovenské zoologické zahrady ve Štramberku přebíraly ocenění Bílý slon 2010. Sdružení Česká ZOO a Unie českých a slovenských zahrad jej udělují za nejlepší odchovy zvířat a nejlepší stavby. Nejúspěšnější byla tentokrát zlínská ZOO. O prestižní ocenění každoročně bojuje patnáct českých a čtyři slovenské zoologické zahrady. Všechny se snaží nezasahovat do koloběhu přírody, ale připravit zvířatům co nejpřirozenější podmínky pro jejich existenci.

Ceny Bílý slon se letos udělovaly už pošestnácté. Zlínské ZOO se obzvlášť dařilo v odchovu vzácných zvířat. Získala druhá místa v kategoriích Savci a Ptáci a první cenu v kategorii Ostatní - za odchov mláďat želvy chilské. „Želva chilská byla v rámci evropských zahrad odchována loni u nás vůbec poprvé,“ pochlubil se Pavel Shromáždil ze zlínské ZOO. Do devatenácti českých a slovenských zoologických zahrad se přijde během jediného roku podívat šest miliónů návštěvníků. A zoologická zahrada Lešná patří právem mezi nejoblíbenější. „Návštěvnost za posledních pět let nám výrazně stoupla. Předloni to byl rekord přes půl milionů návštěvníků, loni to bylo asi 470 tisíc,“ uvedl Pavel Shromáždil.

Úspěch slavila i brněnská zoologická zahrada. Cenu Bílý slon 2010 dostala za povedenou rekonstrukci bývalých stájí. „Hlavním cílem bylo vytvořit v zoologické zahradě koutek pro děti, pro maminky s dětmi tak, aby tam mohly strávit příjemné odpoledne a čas,“ říká provozní zoolog brněnské ZOO Jiří Vítek. Před rokem 1989 byly české a slovenské zoologické zahrady známé pro svou odbornou chovatelskou práci. Zaostávaly ale v kvalitě expozic a ve vzdělání a výchově. V současnosti už je situace i v těchto ohledech mnohem lepší. „Jsme limitováni jen rozpočty svých zřizovatelů a našimi schopnostmi získávat majetkové prostředky, abychom patřili mezi nejlepší světové zoologické zahrady,“ myslí si Petr Čolas z Unie českých a slovenských zahrad.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)
Papoušek
Zdroj: ČT24