V Opavě začala stavba jižního obchvatu

Opava - V Opavě v těchto dnech začali s výstavbou jižního obchvatu za téměř 600 milionů korun. Pětikilometrový úsek by měl propojit hlavní tah mezi Opavou a Ostravou se silnicí jižním směrem na Hradec nad Moravicí, a odvést tak část dopravy z přetíženého města a jeho části Kylešovice. Opavě by se tak mělo ulehčit v polovině roku 2012, kdy bude obchvat hotový, informoval o tom náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák (ČSSD). Definitivní úlevu Opavě ale přinese až třetí část severního obchvatu, ale na její projektovou přípravu však státní peníze chybějí.

Podle Martina Dostála z odboru rozvoje města jižní obchvat výrazně ulehčí centru města, kterým doposud projíždí právě tranzitní doprava směrem od Fulneku na Novojičínsku do Ostravy a naopak. Celkově Opavu zatěžuje denně přes 16 000 tranzitních jízd v různých směrech.

Jižní obchvat Opavy staví Moravskoslezský kraj, který přispěje zhruba 180 miliony korun. Dalších téměř 380 milionů korun získal kraj z regionálního operačního programu. Město Opava zaplatí zhruba 30 milionů korun.

Ze silnice I/11 směrem od Ostravy budou moci řidiči najet na obchvat již za místní částí Komárov. Opavu objedou z jihu a napojí se na silnici I/57, která vede jižním směrem na Hradec nad Moravicí a Fulnek až k dálnici D1. Součástí obchvatu bude mimo jiné okružní křižovatka, most přes řeku Moravici a železniční trať, podchod pro pěší i cyklostezka.

Kromě jižního obchvatu by měl přetížené Opavě ulehčit také takzvaný severní obchvat města - od prosince 2009 je hotová jeho první část, spojka S1, která však přivedla tranzitní dopravu do sídliště Kateřinky. Na spojku by měla v roce 2012 navazovat východní část severního obchvatu. Státu však chybí desítky milionů korun na výkupy zbývajících pozemků. Výkupy proto zaplatí město, které si na ně vzalo úvěr.