Ostrava - Velká porce za nízkou cenu. Tak má vypadat oběd podle většiny obyvatel Moravskoslezského kraje. Jde přitom o jediný region v Česku, kde je při výběru jídla důležitější jeho množství, a ne kvalita. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu FOOD, kterého se kromě České republiky zúčastnily i Francie, Španělsko, Švédsko, Itálie a Belgie. Je jen logické, že na severní Moravě je také nejméně gurmánů. Naopak nejvíce jich je na jižní Moravě.
V Moravskoslezském kraji panují špatné stravovací návyky
Sto třicet milionů Evropanů trpí obezitou. Evropská unie chce proto zjistit, jaké jsou v daných zemích stravovací návyky. V průzkumu společnosti Edenred odpovídalo v České republice téměř 11 tisíc obyvatel. „Česká republika vyšla nejhůře, co se týče pravidelných strávníků kolem oběda. Je to jen kolem 50 procent lidí, kteří prohlašují, že se pravidelně stravují. V jiných zemích je to až kolem 80 procent,“ říká Lucie Prášková ze společnosti Edenred. Průzkum se zaměřil také na regiony. A tady se ukázalo, že Moravskoslezský kraj je i v jídle velmi specifický.
„Hodně lidí tady hodně preferuje velké porce za přiměřené peníze. Ale co je ještě hodně jiné, je to, že tady máte hodně málo dietářů. Ten rozdíl je opravdu veliký,“ myslí si marketingová ředitelka společnosti Edenred Daniela Pedret. Ne zrovna lichotivé výsledky severní Moravy zlepšují ženy. U nich přece jen převládá touha po tom jíst především zdravě.