V Hlučíně začali odkrývat židovské náhrobky

Ostrava - Několik desítek ztracených židovských náhrobků začalo odkrývat město Hlučín. Kamenné náhrobky odvezli nacisté z bývalého hlučínského hřbibova a ukryli je na neznámém místě. Až teď je objevil místní obyvatel. Náhrobky našel na okraji města pod vrstvou hlíny. Podle odhadů jich může být v zemi kolem sedmdesáti.

Źidovské náhrobky hledala už řada lidí, včetně historiků. Tradovalo se, že jimi Němci vydláždili dno místního potoka. Tam se ale nikdy nenašly. Vypátral je až místní rodák Mojmír Sonnek. Když vykopal první, objevil na něm nápisy v hebrejštině. „Teprve na upozornění místních, že někde v tomto místě byl v šesesátých letech odvážen kámen, tak jsem se rozhodl pomocí sondy hledat, a jak je vidět, byl jsem úspěšný, náhrobky jsem našel,” uvedl Sonnek.

Na odkrývání a vyzvednutí kamenných náhrobků spolupracuje město s židovskou obcí. „Předběžná dohoda stojí na tom, že umožníme vyjmutí a eventuálně se pokusíme najít nějaký vhodný prostor na budoucí důstojné uložení tak, aby ty náhrobky byly přístupné,” uvedl místostarosta Hlučína Pavel Reiský.

Bývalý židovský hřbitov, ze kterého náhrobky pocházejí, začal Němcům podle historiků vadit po připojení Hlučína k Německu v roce 1938. Proto jej zlikvidovali. První zmínka o hlučínských Židech pochází z roku 1711. Od roku 1840, kdy stála v Hlučíně i synagoga, se jejich počet rozrostl na několik stovek. Pak ale začali houfně odcházet do velkých průmyslových měst. Kolem roku 1930 žilo v Hlučíně už jen asi 20 Židů. V té době byla zbourána i zřícenina jejich synagogy.

Drahomíra Račáková