V Brně dnes začíná devítidenní jazzový maraton

Brno - Jubilejní desátý ročník mezinárodního jazzového festivalu JazzFestBrno dnes zahajuje francouzská skupina Paradox a americký Michael Formanek Quartet. Na následujících devět večerů je v Brně připravena bohatá jazzová nadílka v podobě tradičních hudebních setkání, jam sessions a klubových koncertů. Jazzové jaro v Brně předznamenal březnový dvojkoncert Bobbyho McFerrina.

„Cílem organizátorů je především rozproudit hudební dění ve městě a okořenit je přítomností světových jmen. Už desátým rokem nabízíme příležitost relaxovat v přítomnosti nejlepších představitelů jazzového žánru,“ napsal na webu festivalu dramaturg festivalu Vilém Spilka.

Program JazzFestu 2011 - zahraniční headliners:

13.4. Fléda Paradox (FRA), Michael Formanek Quartet (USA)
14.4. Městské divadlo Brno, Hudební scéna Dmitry Baevsky Quartet featuring Joe Cohn (RUS/USA/CZ/SK), Carla Cook Quartet (USA)
16.4. Semilasso Štefan „Pišta“ Bartuš Jazz Brothers featuring Andy Middleton (SK/GB), The Stoner featuring David Dorůžka (SWE/CZ)
17.4. Semilasso Will Bernard Trio (USA), Mike Stern Band featuring Dave Weckl, Tom Kennedy and Bob Malach (USA)
20.4. Fléda Dan Weiss Trio (USA)
21.4. Semilasso Vincenc Kummer slaví 70, JAZZFESTBRNO slaví 10

Desátý ročník JAZZFESTBRNO předznamenal koncert Bobbyho McFerrina, tradiční festival bude pokračovat v kompaktní formě mezi 13. a 21. dubnem. 

Organizátoři slibují, že na své si přijdou milovníci zemitého a sytého afroamerického témbru i křehkého a zranitelného projevu z našich končin.

Český jazz na festivalu představí například brněnská rodačka a stálice domácí jazzové scény Elena Sonenshine (18. dubna) spolu se Zuzanou Lapčíkovou, která často kombinuje vlivy jazzu a moravské lidovky. Elenino sólové album You Go To My Head, které vyšlo v USA, se čtyři týdny drželo v Top 50 amerických jazzových rádií. Podrobný program festivalu i s cenou lístku je dostupný na webu JazzFestBrno 2011.

Ukázky z tvorby Carly Cook a Eleny Sonenshine: