Spor o cenu bytů v Boskovicích skončil. Nájemníci je koupí za vyšší cenu

Boskovice - Více než šest tisíc korun za metr čtvereční musí zaplatit nájemníci městských bytů v Hybešově ulici v Boskovicích. Tuto cenu schválilo dnes na mimořádném jednání boskovické zastupitelstvo. Obyvatelé šedesáti bytů tak musí při koupi bytů zaplatit dvakrát více než zájemci v předchozích dvou kolech privatizace.

Boskovičtí zastupitelé určili pro třetí vlnu prodeje šedesátku bytů v Hybešově ulici. Jádrem sporu se stala cena bytů. Zatímco v předchozích dvou privatizacích město prodávalo byty za přibližně třetinu tržní ceny - tedy za 2 600 korun, nyní požadovalo celou částku.

Právě to se nájemníkům nelíbilo. Byty si chtěli, ale nemohli koupit už ve druhé vlně, kdy se prodávaly za 2 600 korun za metr čtvereční. Teď mají nájemníci zaplatit více než dvojnásobek této částky. „Rozumím tomu, že se jim to zdá příliš drahé. Ale to je věc, kterou vždy jinak vnímá nakupující a jinak prodávající,“ zhodnotil starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS). Podle něj se názor větší části zastupitelů sjednotil a město prosazovalo prodej za cenu 6 125 korun za metr čtvereční.

Spor trvá už přes šest měsíců

Obyvatelé, kteří jsou po půl roce dohadování o cenu bytů unavení, na svoji snahu rezignovali. „Většina už je ochotná byt koupit i za vyšší cenu, hlavně abychom to už koupili. Jednání se pořád prodlužují, my platíme nájemné a byty stále nevlastníme,“ řekl zástupce petičního výboru obyvatelů ulice Leopold Němec.