Pravoslavní světili koupelí Svratku

Brno - Pravoslavní věřící slaví Svátek Zjevení Páně, který pro ně znamená konec Vánoc. Dnešní den je jedním z nejdůležitějších v juliánském kalendáři a připomíná křest Ježíše Krista v Jordánu. Dopoledne věřící posvětili vodu během bohoslužby. Odpoledne se vydal průvod k řece Svratce, aby ti nejotužilejší vylovili z ledové řeky kříž a posvětili vodu pro celý Jihomoravský kraj.

Už od ranních hodin v pravoslavném chrámu sv. Václava v Brně zněly písně a zvony. „Dnes pravoslavná církev slaví jeden z největších svátků. Je to událost ze svatého evangelia, když pan Ježíš přijal křest od svatého Jana Křtitele,“ popsal bohoslužbu pravoslavný duchovní Jozef Fejsak.

Bohoslužba v chrámu svatého Václava v Brně (zdroj: ČT24)

Během liturgického obřadu v chrámu svatého Václava pod Špilberkem byla posvěcena voda. Ta potom slouží nejen během bohoslužeb, ale věřící si ji odnáší i domů, kde má působit na nejrůznější neduhy.

  • Obřad v chrámu sv. Václava v Brně autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3216/321567.jpg
  • Bohoslužba v chrámu svatého Václava v Brně autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3216/321573.jpg
  • Svěcení vody autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3216/321575.jpg
  • Pravoslavní světili vodu autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3216/321569.jpg

„Voda dává člověku sílu, aby se ochránil od hříchu,“ vysvětlil jeden z věřících Ruslan Mykulin. Další účastnice bohoslužby Marie Milada Kubalová dodala, že pití této vody vede k uzdravení duše i těla. Posvěcení se dočkaly i automobily, které stály před kostelem.

Po dopolední několikahodinové bohoslužbě se věřící přesunuli na nábřeží Svratky v Brně-Bystrci, aby i tam posvětili vodu. „Máme tradici, že se hodí svatý kříž do vody. Věřící potom skočí do řeky a kříž přinesou knězi,“ dodal Jozef Fejsak. Mezi Brňany se našlo šest můžu a jedna odvážná slečna, kteří koupelí ve Svratce oslavili křest Krista v Jordánu.

Do Svratky vlezlo sedm odvážných (zdroj: ČT24)

„Cítím se jako nový člověk,“ popsal své pocity po mrazivé koupeli Vladislav Šarafutdinov. Jeho kolega z Kazachstánu Vadim Lyapeikov dodal: „Je to zážitek, který každý člověk musí v životě zkusit.“