Petřín nahradil vyhořelý kulturní dům do roka, Těšetice čekají už léta

Starý Petřín, Těšetice - Dva kulturní domy na Znojemsku, které v minulosti zachvátil požár, dva odlišné příběhy. Kulturní dům ve Starém Petříně vstává po loňském požáru doslova z popela. Totéž zařízení v Těšeticích vyhořelo už před šestnácti lety, přesto na dokončení oprav místní lidé marně čekají. Obci totiž chybí peníze.

V polovině loňského února kulturní dům ve Starém Petříně na Znojemsku lehl popelem. Příčinou zkázy bylo řádění žháře. Rok a půl po požáru však místo vypadá více než nadějně, strženou budovu už nahradila hrubá stavba nového kulturního centra obce. „Hned po požáru jsme se rozhodli, že postavíme nový kulturní dům. Byli jsme samozřejmě závislí na penězích, finance se nám ale povedlo získat z pojistného plnění,“ řekl místostarosta Starého Petřína Radim Prukner (nez.).

Dva vyhořelé kulturní domy, jeden šťastný konec (zdroj: ČT24)

Nový kulturní dům by měl obec přijít na zhruba pět a půl milionu. Aby se vesnice do rozpočtu, který by měla pokrýt pojistka, vešla, staví místní hlavně svépomocí. „Veškeré bourací práce dělali místní hasiči. My jsme se jim aspoň snažili projevit jakousi solidaritu v tom, že veškerý materiál, který byl železný, si mohli sami odvézt do sběru,“ přiblížil Prukner (nez.). 

Poprvé by se měl nový dům stát kulturním centrem obce v září příštího roku, kdy se ve Starém Petřině koná tradiční posvícení. Kromě něj bude hostit i všechny další významné události obce, ale třeba i sportovní turnaje či zimní cvičení dětí z místní mateřinky. 

Těšetický příběh na šťastný konec stále čeká 

Znojemskou obec Těšetice naopak hyzdí šestnáct let staré torzo rozestavěného kulturního domu. Začal vznikat poté, co v roce 1995 vyhořela místní kinokavárna. Po půl roce stavby ale došly peníze a od té doby obec žije v provizoriu. „Obecní úřad je v části prostor mateřské školy, knihovna je v hasičské zbrojnici, což znamená, že hasiči nemají dostatek svých prostor. Větší akce, jako jsou posvícení nebo masopust, se konají v náhradních prostorách, tedy hlavně v místním pohostinství,“ vysvětlil starosta Těšetic Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). 

Současný starosta chce chátrající ruinu opět začít proměňovat v kulturní dům. „Je potřeba tu historii ukončit a začít od čistého stolu. Proto je na stole dohoda o narovnání, protože pořád platí smlouva o dílo z roku 1995. Vypsali bychom rádi nové výběrové řízení,“ řekl Nekula (KDU-ČSL). Radnice teď vybírá banku, u které by si zřídila úvěr. A ten bude vysoký – dostavba spolyká předběžně 20 milionů korun.