Péči o nedonošené děti hrozí kolaps

Ostrava/Olomouc - Odchod části neonatologů by znamenal kolaps v péči o nedonošené a nemocné novorozence. Shodli se na tom neonatologové z celé země. V dopise ministrovi zdravotnictví upozorňují, že od 1. března by se omezil nebo úplně zastavil provoz nejméně v pěti ze dvanácti specializovaných center. Ostatní jsou přitom plná. Navíc odcházející neonatology nelze hned nahradit.

Neonatologie je považována za výkladní skříň české medicíny. Je to takřka hodinářská práce, nedonošené děti váží často několik set gramů. Jenže ze dvanácti specializovaných center by nejméně pět mohlo zůstat po 1. březnu bez lékařů, píšou neonatologové ministrovi. „Znamenalo by to tu skutečnost, že v České republice nebudeme schopni zajistit akutní péči o nemocné a nedonošené novorozence,“ varuje vědecký sekretář České neonatologické společnosti Lumír Kantor. „V této oblasti probíhají velmi intenzivní jednání a myslím, že teď strašit pacienty je předčasné,“ uklidňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Není to strašení, ale fakta, říkají lékaři. Například v Olomouci, kde teď leží 25 miminek, dalo výpověď šest neonatologů z devíti, ve Zlíně všichni kromě primáře. „Zajistit akutní péči by bylo obrovským problémem,“ potvrdil primář novorozeneckého oddělení KNTB ve Zlíně Jozef Macko. „Musela by být větší spolupráce s dalšími neonatologickými centry,“ říká náměstek ředitele FN Olomouc Roman Havlík.

„Nedovedu si představit, že bychom měli přejímat pacienty z jiných perinatologických center. V tuto chvíli je to prakticky nemožné,“ tvrdí ale primářka neonatologie FN Ostrava Renata Kolářová. Jen během natáčení reportáže přijali další dvě maminky a pro jejich děti už chystají lůžka. Místo pěti dětí tady bude sedm a je to dlouhodobý stav. Navíc tady nedonošené děti tráví týdny nebo i tři až čtyři měsíce.


V ostravském centru je 55 dětí – je plné na 115 procent. Neonatologové už několik let marně upozorňují i na to, že jim chybí asi stovka lůžek. A problémů je víc, říkají ti ve výpovědi. „Nejde jen o platy, jsou to dlouhodobě neřešené problémy ve zdravotnictví a hlavně nezlepšující se postavení zdravotníků,“ potvrdil neonatolog FN Olomouc Jan Hálek – i on dal výpověď. „My jsme vlastně dali všanc strašně moc, tak chceme nějaké konkrétní záruky, konkrétní body,“ dodal. Lékaři rovnou říkají – chceme, aby se jednání podařila a my mohli zůstat. Další kolo se čeká v pondělí.

  • Grafika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2266/226556.jpg
  • Nedonošené dítě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2266/226558.jpg