Mráz rájeckým kaméliím nesvědčí

Rájec-Jestřebí - Chladné počasí dělá starosti zámeckým zahradníkům v Rájci-Jestřebí. Mráz totiž ohrožuje místní chloubu, kterou je sbírka kamélií. Ve vytopených sklenících už část květin rozkvetla. V březnu je zahradníci přesunou na výstavu v prostorách zámku.

Dlouho očekávaná doba rozkvětu kamélií jde ruku v ruce s obavami z uhynutí křehkých květin. Naplno vytápěné skleníky a pečlivá péče zámeckých zahradníků mají rostliny uchránit před mrazem. „Jsme omezeni v tom, jak se o ně starat, protože při každodenním větrání nám namrzají rostliny i květy. Takže v současné době prakticky nevětráme, což ovšem kaméliím taky moc nesvědčí, je tu velká vlhkost,“ popsala rájecká zahradnice Veronika Hájková. 

Aby mráz na proslulé kamélie přece jen nedosáhl, zahradníci skleníky oblékli do provizorní izolace z fólií a polystyrenu. „Stalo se nám, že kamélie byly v balu jen trochu zmrzlé. Chytli jsme to, jak se říká, za pět minut dvanáct,“ uvedl zahradník Stanislav Pavlů. Ve vytopeném skleníku by měly květiny prudké mrazy přečkat, koncem měsíce ale začne jejich stěhování na zámeckou výstavu. 

O kaméliích hovoří zahradnice Veronika Hájková (zdroj: ČT24)

Stěhování s sebou přinese i druhé kolo boje o záchranu náročných rostlin. Zámecké prostory už totiž nejde vytopit tak snadno jako skleníky. „Do zámku nainstalujeme plynové topení, vyhřívače, teplomety, čímž se teplota zvýší. Kamélie to zatím vždycky přežily,“ dodala Hájková. 

Výstava začne druhého března, tentokrát bude nazvaná Kamélie a chladná krása kovu. Květinové aranžmá bude totiž doplněno sbírkovými kovovými předměty ze salmovských železáren. 

Sbírání kamélií bylo v 19. století zábavou šlechty ale i představitelů jiných majetných vrstev. Pro kamélie se stavěly zvláštní skleníky nebo byly kvetoucí rostliny používány k výzdobě zimních zahrad. Jedinečným dokladem slavné éry kamélií je právě rájecká sbírka. V průběhu let se sbírka rozrůstala na dnešních 300 klasických i méně známých odrůd kamélií. Kvetoucí keře jsou staré 30 až 50 let.

Zdroj: Zámek Rájec